ارزیابی و بازرسی کابلهای نصب شده مسی یکی از مهمترین و جدایی ناپذیرترین موارد هنگام نصب و نگهداری انواع کابلها است. در زمان نصب کابلهای مسی علاوه بر اینکه باید از کابل و سختافزارهای مناسب استفاده کنیم، نیاز است تا عوامل محیطی را نیز بررسی کرده و به خوبی اقدام به ارزیابی کابلهای نصب شده مسی کنیم. اکثر کابلهای مسی دارای زوج سیمهایی هستند که هر کدام ساختار متفاوتی در داخل کابل دارند. در ادامه در مورد نحوه ارزیابی کابلهای مسی نصب شده صحبت کرده و بهترین راهکارها را جهت ارزیابی و بازرسی آنها توضیح میدهیم.
تست نمایش در تطبیق سیمها wire mapping
این تست را میتوانیم یکی از سادهترین و واضحترین ارزیابیها و آزمایشها برای ارزیابی کابل های نصب شده مسی در نظر بگیریم. با وجود اینکه در کابلها زوج سیمهای به هم تابیده شده قرار دارد نیاز است تا هر سیم را تست کنیم تا مطمئن شویم زوج سیمهای کابلها به طور جداگانه و به درستی به یکدیگر متصل شدهاند.
در حالت کلی تطابق بر اساس دو روش پیکربندی در پینهای شبکه و چینش انجام میشود که در پیکربندی پینهای شبکه، نیاز است تا از دو استاندارد T568_A و T568_B برای نصب کابلهای مسی استفاده کنیم. به دلیل اینکه همه زوجها به صورت مستقیم به یکدیگر وصل میشوند و تفاوتی میان دو پیکر بندی وجود ندارد یا تفاوت آنها حداقل است، پس هیچ تفاوت عملکردی میان استانداردهای ذکر شده وجود ندارد.
در نتیجه یکی از چینشها مطابق با نسخههای پیشین انتخاب شده و نیاز است تا ما در کل نصب به آن چینش پایبند باشیم. به همین دلیل شما میتوانید با این روش اقدام به ارزیابی کابل مسی کنید بدون اینکه با مشکل رنگ بندی ترکیبی غلط، در چینش روبرو شوید.
شناسایی عیوب کابل های مسی
یکی دیگر از مهمترین مواردی که درباره ارزیابی کابل مسی باید انجام شود شناسایی عیوب کابل است. در این موارد نیاز است تا مهندسین و افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند اقدام به تشخیص و بررسی مکانیابی قطع شدگی کابل، انعکاس پالس و بررسی اتصال کوتاه و مقاومتها کنند.
هنگامی که کابل به درستی کار کند مدار باز در انتهای مخالف فقط باعث ایجاد تغییرات عمده در آمپدانس میشود. البته در صورتی که در قسمتی از میانه راه کابل مدار باز باشد یا اتصال کوتاه به وجود آمده باشد، سبب بازگشت مدار به فرستنده میشود.
پس نتیجه میگیریم اتصال کوتاه شدید یا مدار باز سبب ایجاد بازتابی بزرگتر از یک خطای جزئی مانند ساییدگی کابل، پیچ خوردگی یا اتصال ضعیف شده و در صورتی که اصلاً انعکاسی وجود نداشته باشد نشان دهنده این است که کابل در انتهای مخالف قطع شده و سبب میشود سیگنال پالس قبل از منعکس شدن به عقب، لغو شود. طبق مطالب ذکر شده با بررسی چشمی نمیتوانیم متوجه عیوب به وجود آمده شویم پس نیاز است تا اقدام به ارزیابی کابل مسی با روشهای دقیقتر کنیم.
تست چنل Channel Test
اگر بخواهیم بیشتر در مورد نحوه ارزیابی کابلهای مسی نصب شده صحبت کنیم میتوانیم تست چنل را نام ببریم. این ارزیابی کار سختی نیست فقط باید کیستون را به دو طرف کابل شبکه متصل نماییم. پس از آن پانچ کورد را جهت اتصال کابلها به دستگاه استفاده کنیم.
با این کار میتوانید به راحتی کابل را بررسی کرده و عملکرد آن را آزمایش کنید. توجه داشته باشید اگر یک کابل شبکه، تست پرمننت را با موفقیت سپری کرده باشد با اطمینان میتوانیم بگوییم که تست چنل را نیز بدون مشکل سپری میکند اما اگر یک کابل در تست چنل موفق نباشد به احتمال زیاد در تست پرمننت نیز موفق نیست.
تست طول در ارزیابی کابل های مسی نصب شده
یکی دیگر از روشهای ارزیابی کابل مسی را میتوانیم تست طول معرفی کنیم. اطلاع از طول فیزیکی کابلهای مسی نصب شده جهت عیب یابی و تایید اهمیت زیادی دارند. در این مورد باید بگوییم که طولهای اندازهگیری شده با مشخصات کابلها و محدودیتهای طول مقایسه شده تا هرگونه مشکل به وجود آمده شناسایی و برطرف شود.
بازتاب سنجشها در حوزه زمان و تسترهای کابل با کمک اندازهگیری طول میتواند به طور کامل طول کابل را اندازهگیری کنند. در این روش یک دستگاه TDR اقدام به ارسال سیگنال پالسی به کابل میکند؛ زمانی که آن سیگنال به انتهای دوره میرسد به سمت عقب برمیگردد.
در مرحله بعد TDR زمان بین ارسال و دریافت سیگنالها را محاسبه کرده و در این بازه زمانی میتوان به آسانی طول کابل را با کمک سرعت انتشار تعیین کرد. اگر مشکلی در مورد طول کابل مسی وجود داشته باشد میتوان در کمترین زمان را برطرف کرد.
سخن پایانی
در نظر داشته باشید چشمانداز ارزیابی کابل مسی بسیار گسترده و پیچیده است و نیازمند آزمایشات و درک دقیق روشهای گوناگون جهت اطلاع از عملکرد بهینه و سلامت آنها است. متخصصان در این زمینه نقش مهمی داشته و با روشهای گوناگون از سلامت و کارکرد کابلهای مسی اطلاع پیدا میکنند.
به دلیل اینکه امروزه شاهد افزایش تقاضا جهت انتقال دادهها با کیفیت و سرعت بالا هستیم در نتیجه نیاز است تا به طور مرتب اقدام به تست کابلها کرده تا بتوان هرگونه مشکل به وجود آمده را برطرف و اطلاعات را در کمترین زمان، با قدرت فراوان و با سرعت و کیفیت بالا منتقل کرد.
سوالات متداول
- اهمیت ارزیابی کابلهای مسی چیست؟
با این کار به راحتی میتوان از سلامت و کارکرد کابلهای مسی در هر شرایطی اطمینان پیدا کرده و در صورت ایجاد مشکل هرچه سریعتر آن را برطرف نمود.
- بهترین روش برای ارزیابی کابلهای مسی کدام است؟
روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد که از بهترین آنها میتوانیم به تست تطبیق سیمها، تست چنل و تست طول اشاره کنیم.
- در صورت عدم اهمیت به ارزیابی کابلهای نصب شده مسی چه مشکلی ایجاد میشود؟
این کار سبب میشود تا کابلهای مسی در طول زمان آسیب دیده و نتوانند ارتباطی موثر و کارآمد ایجاد کنند.