در این مقاله از شبکه به بیان امکانات اتاق سرور و سیستم مانیتورینگ آن میپردازیم، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
سیستم مانیتورینگ اتاق سرور
اتاق سرور به دلیل اهمیتی که دارد باید از هر نظر تحت مراقبت باشد تا آسیبی به آن نرسد. در زمان نصب تجهیزات اتاق سرور شبکه باید نظرات کامل بر روی آن صورت گیرد تا تمامی کار ها به درستی انجام شود. نظارت بر اتاق سرور با استفاده از سیستم های مانیتورینگ صورت میگیرد و تمام رخداد های پیرامون اتاق سرور مورد بررسی قرار میگیرد.
عمل انجام مانیتورینگ اتاق سرور به واحد انفورماتیک یا فناوری اطلاعات هر سازمان مربوط میشود و مشاهده اطلاعات سیستم های مانیتورینگ ضروری است. سیستم های هوشمندی که در اتاق سرور تعبیه شده اند حوادثی مانند نشتی گاز، قطع ولتاژ یا جریان برق، افزایش دما و حرارت محیط به صورت آژیر و هشدار اعلام میشود.
هشدار معمولا بر روی دشتکاه های تلفن همراه، وسیله های مانیتورینگ و غیره قابل مشاهده میباشد. ارسال هشدار های به وجود آمده توسط نرم افزارهای خاص مانیتورینگ صورت میگیرد و قابلیت تنظیم ارسال پیام به صورت ایمیل، پیامک، زنگ هشدار و غیره در نرم افزار میباشد.
مواردی که در ادامه بیان میشود میتواند به روش های مختلف در زمان های مختلف به اطلاع واحد فناوری و اطلاعات سازمان رسانده شود:
- اعلام هشدار صوتی در محل در صورت وقوع اتفاقاتی همچون افزایش دما، حرارت و رطوبت، قطعی برق و حوادثی از این قبیل، به صورت هشدار روی صفحه تلفن همراه فرد متصدی اعلام میشود.
- استفاده از کلیدهای قفل دار به همراه صفحات ورود رمز برای کنترل دیجیتالی تردد به اتاق سرور یا استفاده از روش های اثر انگشت و غیره که باعث نظارت کامل و هوشمندانه با امنیت بالا برای ورود به اتاق سرور میباشد.
- برخی فعالیت های مکانیکی، میتوان به صورت اتوماتیک و هوشمندانه انجام گیرد. به عنوان مثال کنترل دما، روشن کردن کولر رزرو شده یا هوا ساز میتواند اتومات انجام گیرد. استفاده از سیستم های هوشمندانه از بروز حادثه جلوگیری میکند.
- استفاده از تدابیر مدیر اتاق سرور در زمان قطعی برق یا آب و نیز راه اندازی های مجدد آن ها.
- دریافت آلارم یا آژیر از سنسور های نصب شده برای زمان های آتش، دود، نشت گاز، ضربه، ورود و خروج های غیر مجاز، نوسان یا قطعی برق و غیره.
- کنترل های دقیق اتاق سرور و حتی دستگاه های ups باید در مواقع بحرانی با تلفن همراه و پنل های کاربری کامل انجام گیرد.
- میزان دما و رطوبت را برای برخی تجهیزات مانند رک، سوئیچ یا سایر تجهیزات در شبکه سروری کنترل گردد.
امکانات سیستم
برای تجهیزات و امکانات متنوع سیستمی داخل اتاق سرور بهتر است موارد زیر رعایت شود.
- امکانات سیستمی به صورت آفلاین و بدون نیاز به کامپیوتر هم برنامه ریزی شود.
- فرامین خاص در آستانه بحران و حوادث توسط پیامک به متصدی اتاق سرور اطلاع داده شود.
- امکان کنترل درب های ورودی اتاق سرور با قفل های دیجیتال یا اثر انگشتی یا اسکن چشمی مقدور شود. کد های تشخیص می تواند رقمی بین ۴ تا ۸ رقم باشد.
- امکان کنترل برای آستانه بحران یا حادثه مربوط به نشتی گاز، رطوبت، میزان حرارت و دما، قطعی یا نوسان برق امکان پذیر باشد.
- امکان هشدار با پیام کوتاه، تلفن، آژیر یا ایمیل برای متصدی اتاق سرور فراهم شود.
- ثبت و ضبط افراد وارد شده به اتاق سرور با سیستم های هوشمند انجام گیرد.
- شرایط روشن و خاموش کردن سیستم های هوشمند با استفاده از نرم افزار مرکزی و در مواقع حساس انجام شود.
- مانیتورینگ کردن هر عملی که به آن نیاز دارید تا کنترل شود.
- مدیریت روی دستگاه ups نیز با ارسال پیغام به طرق مختلف انجام گیرد.
- امکانات تغییر DHCP، DNS و غیره برای سرور در بازه های زمانی مختلف هوشمندانه انجام گیرد.
- اعلام گزارش های متنوع برای وب و شبکه محلی سازمان جهت مستند سازی آتی انجام شود.
دمای اتاق سرور
همان طور که در قبل بیان شد باید میزان دمای اتاق سرور در حد استاندارد و متعارف باشد تا آسیبی به دستگاه های اتاق سرور وارد نشود. زمانی که دما بیش از حد بالا باشد امکان خرابی دستگاه، مخصوصاً دستگاه های حساس دیده میشود. دستگاه های حساس مانند قطعاتی همچون حافظه، هارد دیسک و غیره که به عنوان ذخیره سازان اطلاعات به کار میروند.
توصیه میشود برخی اطلاعات به صورت عمومی مورد استفاده قرار گیرد تا ضرر های ناشی از دمای نامطلوب اتاق سرور خطری را برای تجهیزات داخلی ایجاد نکند. به عنوان مثال دمای استاندارد اتاق سرور باید ۱۰ درجه به بالا باشد؛ کمتر از ۱۰ درجه یا ۵۰ درجه فارنهایت باعث سردی فضا شده و خرابی های دیگری به بار میآورد.
اگر هم میزان دما و حرارت از ۲۸ درجه سانتی گراد یا همان ۸۲ درجه فارنهایت بیشتر شد نیز منجر به خرابی های گرمایی میشود. پس توصیه میشود همیشه دما و حرارت اتاق سرور چیزی بین ۲۰ تا ۲۱ درجه سانتی گراد باشد.
عمل نظارت بر اتاق سرور چگونه انجام می شود؟
میزان تنظیم درجه دما یا حرارت و رطوبت باید به طور اصولی مدیریت و نظارت شود. بهتر است اپراتور اتاق سرور نظارت کنترل دما و میزان مصرف انرژی و خنک سازی را با شیوه های الکترونیکی و هوشمندانه مدیریت نماید. کنترل دمای اتاق سرور به عواملی همچون اندازه اتاق سرور، تعداد سرور ها و غیره بستگی دارد که باید با محاسبه دقیق بر آورد شود.
اتوماسیون اتاق سرور
زمانی که یک اتاق سرور مناسب و استاندارد تجهیز میشود، میتوان بخشی از آن را به یک اتوماسیون اختصاص داد. این اتوماسیون هر کاری که به صورت هوشمندانه در اتاق سرور انجام میشود را در اختیار خود دارد و میتواند تحت مدیریت و نظارت خود قرار دهد.
این اتوماسیون برای واحد فناوری اطلاعات به عنوان یکی از کار آمد ترین ابزاری است که در اتاق سرور جهت مدیریت و نظارت استفاده میشود. به طور کلی تمامی تنظیمات، هشدار ها، اعلام ها و غیره را می توان با اتوماسیون راه اندازی و برنامه ریزی نمود. درست است که داشتن اتوماسیون برای یک اتاق سرور ممکن است هزینه بر باشد ولی بسیاری از مشکلات آتی را میتوان با آن مدیریت نمود.