در این مقاله قصد داریم در مورد کیستون شبکه صحبت کنیم و از نزدیک با انواع کیستون شبکه، کاربردهای آنها، بهترین کیستون شبکه و نحوه استفاده از کیستون شبکه آشنا شویم. اگر شبکه کار هستید به احتمال بسیار زیاد کیستون شبکه را دیدهاید و میشناسید. اغلب افراد این قطعه را با نام پریز شبکه میشناسند و تصور میکنند که فقط قابلیت نصب بر روی دیوار را دارند. کیستون شبکه جزء مهمی در شبکههای محلی گسترده هستند که از پچ پانلها و صفحات دیواری استفاده میکنند. کیستون شبکه یک کانکتور مادگی برای اتصال کلاینت، نود و سیستم به شبکه گستردهتر است و معمولاً برای نصب بر روی صفحات دیواری مدولار و پچ پانلها طراحی شده است.
از آنجایی که این قطعه شبیه یک سنگ کلید معماری به نظر میرسند، بدان کیستون شبکه (keystone) گفته میشود. کیستونهای شبکه برخلاف تصور رایج و البته اشتباه، علاوه بر قابلیت نصب بر روی دیوار، قابلیت نصب بر روی پچ پنل، ترانک و حتی روی داکتهای کف خواب را نیز دارند. کیستونهای شبکه انواع مختلفی دارند که در این مقاله با آنها آشنا خواهیم شد. اگر شما هم در مورد مفهوم، کاربرد و انواع کیستونهای شبکه کنجکاو بوده و تمایل به کسب اطلاعات بیشتری دارید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب ما را همراهی کنید.
آیا همه کیستونهای شبکه یکسان هستند؟
پاسخ مسلماً خیر است. همه ما میدانیم که کانکتورهای بسیار مختلفی در شبکه وجود دارند. از کانکتورهای کابلهای Rj45 و کابلهای تفلن Rj11 گرفته تا کانکتورهای شبکه مانند cat3، cat5، cat5e و cat6. کیستون شبکه در حالت کلی به هر رابطی که از یک سمت به کابل شبکه یا تلفن و از سمت دیگر به یک پورت مادگی تبدیل شود، گفته میشود.
کیستون شبکه را بر اساس خصوصیات و ویژگیهای مختلف به انواع و دستهبندیهای مختلفی میتوان تقسیم کرد. این قطعات شبکه را میتوان بر اساس محل قرارگیری این محصولات، دستهبندی (category)، جنس و برند محصول، نوع جک و کاربردهای آن به دستههای مختلف تقسیم کرد.
چندین گزینه اتصال مختلف برای کیستونهای شبکه وجود دارد که طیف وسیعی از پریزها و پورتهای پشتیبانی شده را در صفحات دیواری مدولار و پچپنلها پشتیبانی میکند؛ اما برای اینکه این قطعات با طیف گستردهای از پانلها و پریزها مطابقت داشته باشند، در اندازهها، ابعاد فیزیکی، کاربری و جنسهای مختلفی ساخته میشوند.
کیستونهای شبکه معمولاً دارای یک صفحه مستطیلی به ابعاد ۱۴.۵ در ۱۶ میلیمتر هستند. این قطعات به زبانهها و پورتهای انعطافپذیری مجهز شدهاند تا پورت نر را دربر گرفته و یک اتصال فیزیکی پایدار و محکم را بین پورت نر و پچپنلهای سازگار به وجود بیاورند.
استانداردهای مشخص و یکسانی برای ساخت پچ پنلها، پریزهای شبکه و کیستونهای شبکه وجود دارد. تمام این قطعاتی که در کشورهای مختلف و تحت برندهای مختلفی ساخته میشوند، بر اساس این استانداردها طراحی میشوند تا هم در سرتاسر جهان قابل استفاده باشند و هم مدیریت پچ پنلهای مدولار، پایههای دیواری، پورت و کانکتورهای جداگانه را ممکن سازند.
برخی از کیستونهای شبکه دارای یک کانکتور عبوری هستند که در آن از یک نوع پورت ورودی در جلو و پشت آن استفاده شده است، این در حالی است که برخی دیگر دارای یک کانکتور مادگی در یک طرف و یک اتصال نر در طرف دیگر هستند. برخی دیگر هنوز یک پورت استاندارد در جلو و یک سیستم برای سیمکشی کابلها در پشت قطعه را ارائه میدهند و برخی دیگر امکان لحیمکاری اتصالات را فراهم میکنند.
انواع مختلف کیستونهای شبکه
اگرچه عمده کاربردهای کیستونهای شبکه عمدتاً برای اتصال اترنت RJ45 در شبکههای محلی است، طیف گستردهای از پورتهای مختلف برای پچپنلهای استاندارد وجود دارد. پچ پنلهای استانداردی مانند RJ45 Ethernet (با پشتیبانی از سرعت و محافظ مختلف)، اتصالات کواکسیال و کابلهای فیبر نوری همگی جزو پچ پنلهای استاندارد هستند.
انواع کیستونهای شبکه بر اساس جنس
این قطعات از نظر جنس تولیدشده تفاوتهایی باهم دارند. برخی از جنس تمام فلز و برخی دیگر از جنس pvc ساخته میشوند. در انتخاب جنس کیستون باید به شرایط محل نصب توجه کنید. برای مثال اگر شبکه شما دارای سیستم ارتینگ است، باید از کیستونهای فلزی استفاده کنید تا سیم ارت کابل شبکه به بدنه فلزی کیستون متصل شده و امکان عبور جریان القایی تا چاه ارت برقرار شود.
کیستونهای شبکه بر اساس نوع جک
بزرگترین تقسیمبندی برای انواع کیستون بر اساس نوع جک این قطعات انجام میشود. کیستونهای شبکه و کیستونهای تلفن دو دسته بزرگ کیستونهای شبکه را شامل میشوند. کیستونهای شبکه از ۸ پین ساخته شدهاند و از این نظر، بزرگتر و عریضهای کیستونهای تلفن هستند که از ۶ پین ساخته میشوند.
بهعنوان سه نوع پرکاربرد از کیستونهای شبکه میتوان به پورتهای RJ11، RJ14 و RJ25 اشاره کرد. پورتهای RJ45، RJ48 و RJ61 نیز پرکاربردترین کیستونهای شبکه هستند که تاکنون دیدهایم. همچنین تمام جکهای ۳.۵ میلیمتری مورد استفاده در گوشیهای همراه و موزیک پلیرها، پورتهای USB و HDMI نیز از دیگر کیستونهای پرکاربرد شبکه محسوب میشوند.
انواع کیستونها بر اساس پهنای باند و نرخ انتقال دیتا
پهنای باند (فرکانس) و نرخ انتقال دیتا (سرعت) دو فاکتور مهم دیگری هستند که کیستونهای شبکه را بر اساس آنها تقسیمبندی میکنند. بر اساس دو فاکتور سرعت و فرکانس، کابلهای شبکه به کتگوریهای مختلفی تقسیم میشوند. بنابراین، کیستونها نیز بر همین اساس به CATهای مختلف تقسیم میشوند.
در حالت کلی، انواع کیستونهای شبکه بر اساس نوع استفاده در شبکههای مختلف به شرح زیر هستند:
- Cat3
- Cat5
- Cat5e
- Cat6
- Cat6a
- Cat7
- Cat 7a
- Cat8
کتگوریهای مختلف حداقل در یکی از دو مورد سرعت یا فرکانس با یکدیگر متفاوت هستند. بهعنوان مثال کیستون CAT6 و CAT5E هر دو یک سرعت انتقال دیتا را پشتیبانی میکنند (۱۰ گیگابیت)؛ اما CAT6 فرکانس ۲۵۰ مگاهرتز و CAT5E فرکانس ۱۰۰ مگاهرتز را ساپورت میکنند.
انواع کیستونها بر اساس داشتن یا نداشتن شیلد
جالب است بدانید که کیستونها نیز همانند کابلهای شبکه در انواع مختلف شیلددار (دارای محافظ) و بدون شیلد ساخته میشوند تا در شرایط نصب و محیطهای کاری مختلف مورد استفاده قرار بگیرند. شیلد همان لایه محافظتی است که بهمنظور کاهش نویز و تداخلهای محیطی و الکترومغناطیسی به دور قطعه پیچیده میشود. کیستونهای شیلددار با علامت اختصاری SFTP و کیستونهای بدون شیلد با علامت اختصاری UTP شناخته میشوند. در شرایطی که نویز و تداخلهای محیطی بیشتر باشد، کیستونهای SFTP مورد توصیه هستند. برای مصارف خانگی، کیستونهای UTP از نظر اقتصادی مقرونبهصرفهتر خواهند بود.
انواع کیستون شبکه بر اساس محل نصب
کیستونها به دلیل کاربردهای گستردهای که دارند، در ابعاد، اندازهها و اشکال مختلفی ساخته میشوند تا بهراحتی با محیطهای مختلف نصب سازگار شوند. همانطور که اشاره شد، کیستونهای شبکه در پچ پنلها، باکسهای روکار روی دیوار، باکسهای توکار داخل دیوار، باکسهای کف خواب و فیس پلیتهای روی ترانکینگ نصب میشوند. واضح است که کیستونهای مختلف برای سازگاری با این محیطها باید در ابعاد و شکلهای مختلفی ساخته شوند.
در حالت کلی، انواع کیستون شبکه بر اساس محل قرارگیری در شبکه به شرح زیر است:
- کیستون توکار
- کیستون دیواری شبکه
- بر روی پچ پنل
- باکس روکار جهت نصب روی دیوار
- باکسهای توکار جهت نصب داخل دیوار
- باکسهای کف خواب
- فیس پلیت جهت نصب روی ترانکینگ
انواع کیستون شبکه بر اساس رنگ
کیستونهای شبکه نیز همانند کابلها و زوج سیمها برای راحتی کار و شناسایی آسانتر در شبکه، در رنگبندیهای مختلفی طراحی و ساخته میشوند. در هنگام نصب و راهاندازی شبکه، رنگبندی کیستون به کار شما آمده و سرعت نصب را بالاتر میبرد.
مزایای استفاده از کیستونهای شبکه
کیستونهای شبکه معمولاً در خانه، محل کار یا مدرسه استفاده میشوند و مورد علاقه بسیاری از افراد چه مبتدی یا حرفهای هستند. کیستونها ظاهری حرفهای و منظم برای نصب شبکه خانگی، شبکه اداری، سینمای خانگی، مخابرات یا هر سیستم سرگرمی دیگری به وجود میآورند. بنابراین؛ کیستونهای شبکه مزایای زیادی را با خود برای شبکه به ارمغان میآورند.
تطبیقپذیری
به لطف سایز جهانی کیستونهای شبکه، تقریباً همه انواع این قطعات را میتوان با پچ پانل، صفحات دیواری کیستون و جعبههای نصب سطحی موجود در بازار سازگار کرد؛ اما همچنان باید هنگام خرید صفحه دیواری یا پچ پنل، سازگاری با کیستونهای شبکه را بررسی کنید. علاوه بر این، انواع مختلف جک کیستون را میتوان بر روی صفحات دیواری با پورتهای متعدد نصب کرد.
تنوع
برای رفع نیازهای شبکهها و دیگر مصارف ولتاژ پایین، کیستونهای شبکه روزبهروز بیشتر در بازار گسترده شدهاند. کیستونهای شبکه به دلیل تنوع بالا میتوانند گزینه مناسبی برای نصب شبکه خانگی و تئاتر شما باشند.
ماندگاری و زیبایی
کیستون شبکه با کیفیت بالا دارای طراحی فشرده است که میتواند تراکم پورت را افزایش دهد. کیستونهای شبکه ساختهشده از مواد پلاستیکی ABS در برابر ضربه و خط و خش مقاوم هستند و ظاهری تمیز و مرتب به شبکه و اتصالات میبخشند. کیستونهای شبکه خوب میتوانند از اتصالات و گرههای مهم شبکه در برابر گردوغبار و رطوبت محافظت کنند. استفاده از کیستون شبکه میتواند به طولانی شدن عمر ماژولها و افزایش کارایی انتقال دادهها کمک کند.
چگونه جک کیستون اترنت را نصب کنیم؟
در حال حاضر معمولاً از کیستونهای شبکه برای دیوارهای داخلی و توکار استفاده میشود که نهتنها میتوانند از ماژولها در برابر آسیب محافظت کنند، بلکه محیط کابلکشی شبکه را نیز زیبا میکنند؛ اما آیا میدانید چگونه جک کیستون را روی صفحه دیواری توخالی نصب کنید؟ به راهنمای نصب زیر توجه کنید:
- مرحله ۱: از ابزار حرفهای برای برش سیم استفاده کنید.
- مرحله ۲: جداکننده پلاستیکی را جدا کنید و مراقب باشید که سیم آن جدا نشود.
- مرحله ۳: سیمها را جدا کرده و صاف کنید.
- مرحله ۴: سیمها را به ترتیب در جک کیستون قرار دهید.
- مرحله ۵: سیمها را در شیارهای کیستونهای شبکه فشار دهید و سپس آن را با پانچ پایین بیاورید.
- مرحله ۶: جک کیستون را در صفحه دیواری کیستون قرار دهید.
بهترین برند کیستون شبکه برای استفاده
برندها و شرکتهای مختلفی در بازار اقدام به تولید کیستون شبکه میکنند که هرکدام مزایا و معایب مختلفی دارند و هرکدام کیفیت ساخت و عملکرد متفاوتی را از خود ارائه میدهند. چگونه کیستونهای شبکه خوب را شناسایی کنیم؟
- نام تجاری (برند): ارزش برند جنبه مهمی از نحوه تصمیمگیری ما در مورد این است که کدام کیستون شبکه ارزش خرید را دارد. هر برندی خصوصیات منحصربهفرد خود را دارد و ویژگیهایی متمایز از رقبا را ارائه میکند.
- امکانات: نگاهی به ویژگیهایی که یک برند خاص با کیستونهای شبکه خود ارائه میدهد و اینکه چگونه در برابر رقبا بازار فروش خود را حفظ میکند، جنبه دیگری است که ما هنگام انتخاب بهترین کیستون باید به آن توجه کنیم.
- تجربه مشتری: بررسی و مطالعه برخی از تجربههای کاربری دستاول، گام بسیار مهمی در انتخاب کیستون شبکه مناسب است.
بهترین برندهایی که در زمینه تولید کیستونهای شبکه در ایران وجود دارند به شرح زیر هستند:
- لگراند
- AMP
- نگزنس (Nexans)
- اشنایدر (Schneider)
- دی لینک (D-Link)
سخن پایانی
در این مقاله در مورد مفهوم کیستونهای شبکه صحبت کردیم و از نزدیک با انواع این قطعات، کاربردها و ویژگیهای آنها در شبکه آشنا شدیم. اگر قصد خرید کیستون شبکه دارید، ابتدا نیازها و پیکربندی شبکه خود را لحاظ کنید و سپس از بین کیستونهای شبکه مناسبترین گزینه را خریداری کنید.