در سالهای اخیر در مورد اینترنت داخلی و ملی زیاد شنیدهایم و خیلیها به دنبال این هستند که بدانند که منظور از اینترنت ملی چیست و چه تفاوتی با اینترنت جهانی دارد. البته در جهان و کشورهای مختلف این موضوع به یکی از تیترهای اول اکثر روزنامهها تبدیل شده است. اما چرا باید اینترنت ملی در کشورها وجود داشته باشد و هدف از ایجاد آن چیست؟ این نوع اینترنت چه محدودیتها، مزایا و معایبی دارد؟ اگر به دنبال دانستن پاسخ این سوالات هستید، تا انتهای متن با ما همراه باشید. در این مطلب قصد داریم در رابطه با اینترنت ملی، چیستی آن، مزایا و معایب اینترنت داخلی آشنا شویم.
درباره اینترنت ملی چه میدانید؟
اگر نمیدانید اینترنت ملی چیست، نگران نباشید؛ در ادامه به این سوال پاسخ داده میشود. بسیاری از کشورهای جهان، و در صدر آنها کره شمالی و چین از اینترنت ملی استفاده میکنند. به دلیل مزیتهای زیاد این نوع اینترنت نسبت به اینترنت جهانی در کشورهای مختلفی مانند ژاپن، چین و… هم این ساختار مورد توجه قرار گرفته است. با کمک این نوع اینترنت میتوان به راحتی تمامی دادهها و اطلاعات درون شبکهای را کنترل و نظارت کرد؛ به همین دلیل هم برخی از دولتها ترجیح میدهند از اینترنت ملی بیشتر از اینترنت جهانی استفاده شود. برای اینکه بهتر متوجه شوید، باید بگوییم اینترنت ملی بستر خاصی است برای دولتهایی که از این اینترنت بهره میگیرند. کاربران نیز با توجه به پروتکلهای موجود در آن میتوانند به راحتی از اینترنت استفاده نمایند.
البته باید بدانید که اینترنت ملی با توجه به مزایای زیادی که دارد، ضعفها و محدودیتهایی از قبیل سرویسهای ایمیل، شبکههای مجازی، موتور جستوجو و… نیز دارد. احتمال ایجاد برخی از تغییرات مهم در این اینترنت وجود دارد. برای مثال پیشبینی میشود در چند سال آینده خروج درخواستهای دسترسی از مرکز داده امکان پذیر نباشد. در واقع این درخواست به ارتباطی امن، راحت و بدون دردسر تبدیل خواهد شد. با روی کار آمدن اینترنت ملی باز هم از اینترنت جهانی در اکثر سایتها استفاده میشود.
مزایا و معایب اینترنت ملی چیست؟
اینترنت داخلی یا ملی مزایا و معایب خاص خود را دارد که ممکن است در برخی کشورها و گروهها متفاوت باشند. برای مثال فردی را تصور کنید که در فضای مجازی و شبکههای مختلف کسبوکار خود را راهاندازی کرده و مشغول به کسب درآمد است. زمانی که اینترنت در سراسر جهان ملی شود، امکان از دست دادن کسبوکار مجازی برای اینگونه افراد زیاد میشود. در حالت کلی برخی از مزایا و معایب اینترنت ملی در تمامی کشورها و گروههای مختلف عبارتند از:
مزایای اینترنت ملی | معایب اینترنت ملی |
امکان نظارت بر تمامی دادهها و اطلاعات اینترنتی فراهم میشود | با ملی شدن اینترنت دیگر امکان معاملات با سایر کشورها به صورت آنلاین و جهانی وجود ندارد |
هزینههای اینترنتی و موارد دیگر کاهش چشمگیری خواهند داشت | ممکن است برخی از سایتهای خارجی فیلترینگ شوند، البته این مورد برای سایتهای داخلی نیز صدق میکند |
دیگر امکان دسترسی به رسانهها و برنامههای خارجی وجود ندارد (مزیت برای برخی از دولتها) | کسبوکارهای اینترنتی که در سراسر جهان فعالیت داشتند، ضربه میبینند، همچنین به احتمال زیاد ممکن است کسبوکار خود را از دست بدهند |
حملههای اینترنتی که ممکن است توسط برخی از کشورها انجام شوند، افت خواهند کرد | امکان از دست رفتن حقوق اولیه شهروندان وجود دارد |
شبکهها از تمامی نظر به استقلال کامل دست مییابند | محدودیتها و ممنوعیتهای زیادی ایجاد شده و نارضایتی کاربران را به همراه دارد |
تمامی کارها و ارتباطات درون شبکه کنترل خواهد شد | با ملی شدن اینترنت دیگر نمیتوان از شبکههای جهانی استفاده کرد و شبکههای داخلی جایگزین شبکههای خارجی میشوند |
کشورهایی که اینترنت ملی دارند
کشورهای زیادی در جهان وجود دارند که هم اکنون در کنار استفاده از اینترنت جهانی شبکههای دیگری برای اینترنت ملی ایجاد کردهاند. برای مثال برخی از کشورها برای کارمندان، دانش آموزان و دیگر شهروندان شبکههای مختلفی ایجاد نمودهاند. در این قسمت با چند مورد از کشورهایی که اینترنت ملی در آنها فعال شده و رو به پیشرفت است، آشنا خواهیم شد:
1. شبکه ملی اطلاعات کوبا: ردکوبانا
از جمله کشورهایی که هماکنون از اینترنت ملی استفاده میکند، میتوان به کوبا اشاره کرد. البته نسبت به کشورهای بزرگتر، در این کشور محدودیتهایی در رابطه با این نوع اینترنت وجود دارد. تمامی افراد در کوبا میتوانند به اینترنت جهانی متصل شوند، البته با وجود هزینههای زیادی که دولت کوبا در این زمینه اعمال نموده، اینترنت جهانی از اینترنت داخلی کندتر است. از آنجایی که دولت کوبا به این اینترنت علاقه نشان میدهد، فعالیتهای زیادی نیز در این جهت راهاندازی کرده است. برای مثال تاکنون توانسته اینترنت و وای فای خانگی را ،که طرفداران زیادی هم دارد، راهاندازی کند. با این حال شاید نتواند با برخی از سرویسهای قوی خارجی رقابت نماید.
2. شبکه ملی اطلاعات چین: دیوار آتشین
اینترنت در کشور چین از سایر کشورها و اینترنت جهانی جدا است؛ دلیل این مورد نیز محدودیتهای زیاد و فیلتر کردن سایتهای مختلف در چین است. البته اینترنت ملی که در چین راهاندازی شده است، شبکههای جداگانهای ندارد و در واقع از خدمات و نرمافزارهای مختلف ایجاد شده است. این کشور با فیلتر کردن انواع سایتها و برنامههای اجتماعی، برنامههای دیگری را جایگزین آن کرده است.
این کشور، به گفته دولت چین، قصد جداسازی از اینترنت جهانی را ندارد، بلکه میخواهد کاربران از خدمات و سرویسهای داخلی کشور به جای سرویسهای خارجی استفاده کنند. اما واقعیت این است که بسیاری از این فعالیتها برای جلوگیری از دسترسی مردم به اطلاعات جهانی انجام میشوند.
3. اینترنت ملی کره شمالی: کوانگمیونگ
کره شمالی ارتباط زیادی با دنیا و کشورهای همسایه ندارد (و یا بهتر است بگوییم اصلا ارتباطی ندارد)، این موضوع در مورد اینترنت نیز صدق میکند. اینترنت این کشور برای دولت آن اهمیت ویژهای دارد و بسیار سختگیرانه توسط دولت کره شمالی کنترل میشد. کنترل این شبکه به قدری قوی و دقیق است که کاربران به صورت مستقل نمیتوانند سایتی راهاندازی کنند و برای اینکار تنها از طریق کانالهای دولتی باید اقدام نمایند. در واقع پشتیبانی شبکه در این کشور در کنترل و نظارت خلاصه میشود!
4. اینترنت ملی روسیه: رونت
کشور روسیه نیز یکی از کشورهای بزرگ است که در چند سال اخیر به استفاده از اینترنت ملی روی آورده است. اهداف اصلی این کشور در زمینه ملی شدن اینترنت مانند ایران و چین است؛ در واقع قصد دارد هر گونه ترافیک داخلی که در آن کشور اتفاق میافتد را در شبکههای ملی اینترنت نگهداری کند. البته برای اینکار هزینه زیادی لازم است که کشور روسیه نیز در این مورد کم نگذاشته است.
کلام آخر
اتفاقات زیادی در کشورهای مختلف و جهان رخ میدهد؛ به همین دلیل شاهد ملی شدن اینترنت در برخی از کشورها از جمله ایران هستیم. اینترنت ملی با توجه به مزایای زیادی که دارد، معایبی نیز به همراه خواهد داشت که سبب نارضایتی اکثر کاربران شده است. با این حال در آینده امکان روی آوردن کشورهای زیادی به اینترنت ملی وجود دارد.
سوالات متداول
- آیا با ملی شدن اینترنت ارتباط با اینستا نیز قطع میشود؟
بله. در صورتی که اینترنت در کشور به سمت ملی شدن پیش رود، ارتباط با تمامی برنامههای خارجی قطع میشود.
- آیا تمامی کشورها از اینترنت ملی استفاده میکنند؟
خیر؛ در بسیاری از کشورها از اینترنت ملی استفاده نمیشود. همچنین در کشورهایی که از این نوع اینترنت استفاده میکنند، نوع استفاده، هدف، میزان کنترل کاربران و شدت نظارت متفاوت است.
- استفاده از اینترنت ملی کشور مناسب است؟
با اینکه اینترنت ملی مزایای زیادی دارد، اما معایبی نیز دارد که سبب شده اکثر افراد ناراضی باشند. آنچه که مشخص است، این نوع اینترنت محدودیتهای زیادی دارد که ممکن است برای کشور و رشد آن مناسب نباشد.