مزایا و معایب شبکه محلی (LAN) چیست؟

شبکه محلی LAN متداول‌ترین نوع شبکه‌های کامپیوتری است که کاربردهای فراوانی دارد. شبکه‌های کامپیوتری برای ایجاد ارتباط بین کامپیوترها، وسایل الکتریکی و انتقال فایل‌ها و کنترل آسان وسایل استفاده می‌شوند. شبکه محلی LAN این ارتباط را تسهیل می‌کند. این شبکه شامل مودم، روتر، کابل و سوییچ‌هایی است که دستگاه‌های داخل شبکه را به یک سرور اینترنتی یا سرور داخلی متصل می‌کنند.

تجهیزاتی که در شبکه LAN به اشتراک گذاشته می‌شوند شامل پرینترها، اسکنرها، کامپیوترها و سایر وسایل الکتریکی هستند. معمولا از شبکه LAN برای ارتباط بین کامپیوترهای یک ساختمان اداری یا تجاری استفاده می‌شود. به‌طور کلی دستگاه‌هایی که به شبکه LAN متصل هستند، می‌توانند از طریق ارتباط اینترنتی فایل‌ها و داده‌ها را با هم به اشتراک بگذارند. در ادامه به بررسی شبکه محلی و مزایا و معایب آن می‌پردازیم.

شبکه محلی LAN چیست؟

شبکه محلی LAN مخفف عبارت Local Area Network است که به‌منظور اتصال کامپیوترها و سایر وسایل الکتریکی در یک ساختمان استفاده می‌شود. در این شبکه سرعت انتقال داده‌ها بین 100 تا 1000 مگابیت در ثانیه است. البته میزان سرعت به عواملی نظیر نوع کابل، سوییچ، کارت شبکه، پچ پنل و سوکت بستگی دارد.

در شبکه LAN کامپیوترها و لوازم جانبی یک محدوده جغرافیایی خاص به یکدیگر متصل می‌شوند. علاوه‌براین می‌توان با استفاده از ساختار شبکه MAN و WAN، شبکه‌های LAN یک مکان را به هم وصل کرد. در شبکه محلی LAN تمامی وسایل یک آی‌پی اختصاصی از روتر دریافت می‌کنند و ارتباط اینترنتی مشترکی بین وسایل برقرار می‌شود. برای برقراری ارتباط بین روتر و دستگاه‌های شبکه، یک سوییچ بین آنها قرار می‌گیرد. در واقع این سوییچ نقشی در ایجاد آی‌پی و اشتراک‌گذاری اتصال اینترنتی ندارد و فقط به منظور متصل کردن وسایل به کار می‌رود.

در شبکه‌های محلی کوچک معمولا ارتباط بین دو یا سه وسیله برقرار می‌شود، اما در دفاتر بزرگ تعداد وسایل می‌تواند بسیار بیشتر باشد. کاربران شبکه محلی LAN می‌توانند از طریق این شبکه به سرورهای داخلی، وب‌سایت‌ها و شبکه‌های دیگر متصل شوند. برای فعال کردن اتصالات شبکه LAN از اترنت و وای‌فای استفاده می‌شود.

مزایا شبکه محلی LAN

امروزه به دلیل افزایش روند مجازی‌سازی، ایجاد شبکه LAN نیز توسعه یافته است. شکه محلی LAN به مدیران شرکت‌ها اجازه می‌دهد که نودها یا گره‌های شبکه را دسته‌بندی کرده و داده‌ها را بین کارمندان و کاربران به اشتراک بگذارند. کاربران شبکه LAN می‌توانند داده‌ها را دانلود کرده و در دستگاه خود اجرا کنند. همچنین امکان چاپ نیز برای آنها در این شبکه وجود دارد. دسترسی به اطلاعات توسط مدیر شبکه تعیین می‌شود. از جمله مزایا شبکه محلی LDN می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از ارتباط اینترنتی مشترک توسط کاربران
  • دسترسی به فایل‌های اشتراک گذاشته شده در شبکه
  • دسترسی و کنترل وسایلی از قبیل پرینتر و اسکنر
  • امکان دسترسی و استفاده از نرم‌افزارها و برنامه‌های روی سرور
  • امکان ذخیره کردن اطلاعات و داده‌ها روی یک سیستم و ایجاد دسترسی برای سیستم‌های متصل به شبکه
  • قابلیت اشتراک‌گذاری وسایل الکتریکی و لوازم جانبی مختلف از قبیل پرینتر
  • قابلیت اشتراک‌گذاری ارتباط اینترنتی بین همه دستگاه‌ها
  • امکان مدیریت و حفاظت از داده‌ها
  • سرعت بالا در اشتراک‌گذاری داده‌ها
  • قابلیت برقراری ارتباط الکترونیکی کم‌هزینه و مؤثر
  • امکان اتصال چندین سیستم کامپیوتری و اشتراک‌گذاری اطلاعات بین آنها
  • سهولت دسترسی
  • انعطاف‌پذیری
  • امنیت بالا
  • ظرفیت ذخیره‌سازی بالا

شبکه محلی LAN دارای یک سیستم مدیریت شبکه است که می‌تواند امکان دسترسی کاربران به اطلاعات را با توجه به نقش آنها تعیین کند. در این شبکه، مدیر می‌تواند محتواها یا ارتباط اینترنتی را با توجه به زمینه فعالیت کاربران، محدود یا فیلتر کند. علاوه‌براین امکان مدیریت تلفن‌های همراه نیز برای مدیر وجود دارد. شبکه LAN به راحتی قابل تعویض است.

شبکه LAN قابلیت ذخیره‌سازی بسیار بالایی دارد. در این شبکه اطلاعات روی یک سرور مرکزی ذخیره می‌شوند و تمام افراد می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. در صورتی‌که اطلاعات از روی سیستم یکی از کاربران پاک شود، کاربران دیگر می‌توانند آن اطلاعات را بازیابی کرده و به اشتراک بگذارند. شبکه محلی LAN به مدیران شرکت این امکان را می‌دهد که برای ذخیره کردن فایل‌ها و اطلاعات از یک سرور مرکزی استفاده کنندف در نتیجه هزینه ذخیره‌سازی کاهش می‌یابد.

در شبکه LAN هر کاربر یک شناسه کاربری و رمز عبور دارد و فقط زمانی می‌تواند به اطلاعات دسترسی داشته باشد که این اطلاعات را به‌درستی وارد کند، در نتیجه امنیت این شبکه بسیار بالاست. شبکه محلی LAN بسیار انعطاف‌پذیر است و کاربران می‌توانند با توجه به نیاز خود کارهای مختلفی را در شبکه انجام دهند. استفاده از داده‌های موجود در شبکه محلی بسیار آسان است و حتی کاربران مبتدی به راحتی می‌توانند اطلاعات را ذخیره کنند یا آنها را با سایرین به اشتراک بگذارند.

معایب شبکه محلی LAN

شبکه محلی LAN همانند سایر شبکه‌ها دارای معایبی است اما در مقابل مزایا بیشمار آن می‌توان از این معایب چشم‌پوشی کرد. یکی از معایب شبکه LAN نیاز به پورت برای اتصال وسایل و دستگاه‌ها است؛ در واثع برای اتصال وسایل به تعداد آنها به پورت نیاز دارید. برای ارتباط بی‌سیم می‌توانید از روتر استفاده کنید که البته در این صورت باید به اینترنت پرسرعت دسترسی داشته باشید. در ادامه معایب شبکه محلی LAN ذکر می‌شوند.

  • امکان نشر ویروس کامپیوتری
  • عدم استحکام
  • عدم استقلال
  • امکان استفاده همزمان چندین کاربر از اطلاعات و کاهش تمرکز کارکنان
  • امکان استفاده از خدمات سرگرمی به اشتراک گذاشته شده در شبکه و کاهش راندمان کارکنان
  • هزینه بالای کابل‌کشی و سرورها
  • نیاز به رمزگذاری فایل‌ها و استفاده از فایروال برای افزایش امنیت
  • طول عمر کوتاه برخی از مؤلفه‌های شبکه
  • امکان خرابی سرورها و بروز مشکلات
  • زمان‌بر بودن مراحل تعمیر و نگهداری

یکی از معایب شبکه محلی LAN این است که در شبکه همه وسایل و کامپیوترها به یک سرور مرکزی متصل هستند و در صورت بروز خرابی یا مشکل برای سرور، کل شبکه از کار می‌افتد. علاوه‌براین از آنجایی‌که همه کامپیوترها به یکدیگر متصل هستند، اگر یکی از دستگاه‌ها ویروسی شود، کلیه کامپیوترها در معرض آن ویروس قرار می‌گیرند.

در شبکه LAN کاربران نمی‌توانند آزادانه و مستقل از سیستم خود استفاده کنند و کل سیستم بر یک سرور مرکزی متکی است. در شبکه‌های گسترده WAN امکان هک شبکه وجود دارد، بنابراین باید مسائل امنیتی در آنها به خوبی رعایت شود. یکی دیگر از معایب شبکه محلی LAN هزینه زیاد نصب اولیه است. برای برقراری این شبکه به کابل‌کشی گسترده نیاز است که معمولا هزینه زیادی دارد.

نصب شبکه محلی LAN به‌وسیله کابل

اگر قصد دارید شبکه محلی خود را به‌وسیله کابل نصب کنید، به روتر، مودم و سوییچ نیاز دارید. در این شبکه روتر به برق متصل می‌شود. سپس اتصال مودم با روتر برقرار می‌شود. اگر تمایل به استفاده از سوییچ دارید باید آن را نیز به روتر وصل کنید. بعد از گذراندن این مراحل باید وسایل جانبی و کامپیوترها را از طریق پورت اترنت به روتر متصل کنید.

بعد از نصب وسایل، لازم است که یکی از وسایل را به‌عنوان میزبان انتخاب کرده و dhcp یا پروتکل پیکربندی میزبان پویا را روی آن فعال کنید. بعد از این مرحله به همه کاربران یک آی‌پی اختصاص داده می‌شود که می‌توانند از طریق آن و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور وارد شبکه شوند و به داده‌ها دسترسی پیدا کنند.

نصب شبکه محلی محلی LAN به‌صورت بی‌سیم

برای ایجاد شبکه محلی LAN به‌صورت بی‌سیم باید کامپیوتر میزبان را از طریق کابل اترنت به روتر متصل کنید. بعد از این مرحله باید در مرورگر سیستم، آدرس آی‌پی روتر را وارد کرده و در صفحه باز شده نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید. سپس صفحه انظیمات روتر برای شما باز می‌شود که باید در بخش wireless، نام شبکه را در ssid بنویسید. بعد از انتخاب نام دلخواه به WPA-2 Personal رفته و آن را فعال کنید.

در قسمت Pre-Shared Key رمز عبور دلخواهتان را وارد کنید. از این رمز عبور باید برای اتصال سایر دستگاه‌ها به شبکه محلی LAN استفاده کنید. بعد از انجام این مراحل، روتر را خاموش و روشن کنید و رمز را در اختیار کاربران قرار دهید تا بتوانند به شبکه وصل شوند.

نتیجه‌گیری

شبکه محلی LAN رایج‌ترین شبکه کامپیوتری است که از آن برای برقراری ارتباط بین کامپیوترها و وسایل جانبی یک ساختمان استفاده می‌شود. در اسن شبکه کاربران می‌توانند به داده‌ها و اطلاعات دسترسی داشته باشند و آنها را در دستگاه خود ذخیره کنند. همچنین امکان استفاده از وسایلی نظیر پرینتر و اسکنر برای کاربران وجود دارد.

در شبکه LAN همه کاربران یک رمز عبور و نام کاربری اختصاصی دارند که می‌توانند از طریق آن وارد شبکه شده و اطلاعات را ذخیره کنند. از جمله مزایا این شبکه امکان استفاده مشترک از اینترنت، امکان اشتراک‌گذاری نرم‌افزارها و برنامه‌ها، سهولت دسترسی به اطلاعات، سرعت بالا در اشتراک‌گذاری داده‌ها و امنیت بالای شبکه است.

مدیر سایت ویرا شبکه
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *