raid چیست: RAID مخفف عبارت Redundant Array of Inexpensive/Independent Disks است. RAID یک تکنیک مجازی سازی داده است که از چندینهارد دیسک یا درایوهای حالت جامد برای ایجاد پایداری در دادهها و بهبود عملکرد استفاده میشود.
همچنین تعداد بیشتر کپی از اطلاعات و انعطافپذیری تهدید را برای دادهها در صورت رویدادهای پیش بینی نشده فراهم میکند. بنابراین RAID به جای داشتن تمام دادهها در یک SLED (هارد مادر) از چندین دیسک با اندازه کوچک استفاده میکند که امکان عملیات ورودی/خروجی سریعتر و ایجاد استحکام برای کل سیستم را فراهم میکند که در صورت از کار افتادن یکی از دیسکهای سیستم، بقیه در امان مانده و کل سیستم از بین نمیرود.
RAID استفاده از چندین دیسک برای مدیریت دادههای هارد دیسکها با استفاده از طیف وسیعی از تکنیکهای مختلف است. این موارد معمولاً به ۶ سطح تقسیم میشوند RAID 0، RAID 1، RAID 2، RAID 3، RAID 4، RAID 5 که همه آنها از نظر استقرار دادهها و نوع کاربرد ارائه شده متفاوت هستند.
مزایای RAID چیست ؟
- سرعت دسترسی به دادهها: سرعت دسترسی به دادهها در سیستمهای RAID غیرقابل انکار و کاملا بهتر از سیستمهای SLED است، RAID 4 و RAID 5 به طور ویژه برای دسترسی سریع و ارزان به دادهها طراحی شده اند.
- انتقال اطلاعات انبوه: انتقال سریع دادههای انبوه را فراهم میکند.
- امنیت دادهها: امنیت دادهها را با داشتن تعداد زیاد کپی از اطلاعات بالا میبرد.
معایب RAID چیست ؟
- هزینه: هزینه سیستمهای RAID بیشتر از سیستمهای SLED است.
- از دست دادن دادهها: سیستمهای RAID در برابر برخی از حملهها و از بین رفتن فایلها آسیب پذیر هستند.
- انتخابRAID: با توجه به اینکه سطوح RAID بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام دارای معایب و ویژگیهای خود هستند، انتخاب سیستمیکه میتواند برای شما مناسب باشد دشوار است.
- استفاده نادرست: اگر RAID به درستی استفاده نشود، ممکن است عملکرد کلی سیستم به طور کلی کاهش یابد.
- فناوری پیچیده: RAID یک معماری سخت برای استفاده در ذخیره سازی داده بوده و به افراد ماهر و فنی نیاز دارد تا پتانسیل کامل RAID را پیادهسازی کند.
نحوه اجرای RAID
معمولا RAID مستقل از CPU میزبان پیادهسازی میشود. دو روش محبوب سخت افزار RAID از طریق اتصال PCI به رایانه میزبان یا یکپارچه شدن با دیسک درایو و اتصال به رایانه میزبان از طریق کانال فیبر یا SCSI است. RAID سختافزاری تا حد زیادی رایجترین روش در سیستمهای سروری است، زیرا هیچ بار پردازشی اضافی بر روی سرور ایجاد نمیکند.
raid controller چیست ؟
raid controller که به عنوان کنترل کننده دیسک نیز شناخته میشود، یک دستگاه سخت افزاری است که درایوهای دیسک فیزیکی را مدیریت میکند و آنها را به عنوان درایوهای منطقی به سرور یا سیستم ارائه میدهد. به عبارت دیگر، raid controller دستگاهی است که ارتباط بین سیستم عامل سرور و درایوها را امکان پذیر میکند. raid controller اساساً این ارتباط را برای پشتیبانی از دادهها یا بهبود عملکرد هارد دیسکها فراهم میکند. قسمت جلویی یک raid controller معمولاً از طریق HBA با سرور ارتباط برقرار میکند و قسمت پشتی raid controller با درایوها ارتباط برقرار کرده و مدیریت میشود.
مزایای کلیدی استفاده از raid controller
- RAID کنترلر شما را قادر میسازد تا درایوها و پیکربندی RAID را مستقل از سیستم عامل مدیریت کنید. کارت RAID قدرت پردازش را از دیسکهایی که مدیریت میکند یا سیستم عامل یا سرور نمیگیرد، بنابراین سرعت بیشتری برای خواندن دادهها دارد.
- محافظت در برابر از دست دادن دادهها یا خرابیهایی که ممکن است برایهارد دیسک رخ دهد، برای مثال در صورت قطع ناگهانی برق، اکثر کارتهای RAID دارای حافظه کش (بافر) هستند که به سرعت بازیابی دادههای از دست رفته میافزایند.
ویژگیهایی که هنگام خرید یک raid controller باید در نظر بگیرید
- مقدار کش
- مصرف برق
- رتبه بندی IOPs
- قابلیت رمزگذاری
- سازگاری با سیستم عامل
- تعداد دستگاههای پشتیبانی شده
- دارا بودن رابط PCI-e PCI، PCI-e، PCI-X
- سرعت عملکرد خواندن و پردازش اطلاعات
- سطوح مختلف RAIDرا پشتیبانی میکند یا خیر
- رابط SATA یا SAS و سرعتهای عملیاتی هر یک از آنها
- کابل کشی (مطمئن شوید که محصول تمام کابلهای لازم برای نصب کارت را دارا است)
- سازگاری با ظرفیت درایو (برخی از raid controllerها محدودیتی برای مقدار فیزیکیهارد دیسکی که ممکن است پشتیبانی کند دارند). به عنوان مثال: Dell H700 RAID Controller میتواند از درایوهایی با ظرفیت بیش از ۲ ترابایت پشتیبانی کند .
چگونه raid controller خود را بررسی کنیم؟
اگر رایانه یا سرور شما دارای raid controller نیست، میتوانید بر روی آن نصب کنید تا سطوح دسترسی بالاتر و راحتتری را تجربه کنید. اگر میخواهید وضعیت raid controller خود را مشاهده کنید، در بیشتر موارد باید نرم افزار تخصصی را برای این کار نصب کنید.
خوب است بدانید که RAID را میتوانید از طریق نرم افزار یا سخت افزار داشته باشید. اگر RAID مبتنی بر سخت افزار دارید، معمولاً میتوانید آن را در اسلات PCIe مادربرد رایانه خود نصب کنید. پردازش بر روی یک سیستم RAID جداگانه انجام میشود، بر خلاف RAID نرم افزار، که بار CPU سیستم را کاهش میدهد. اما با گزینه نرم افزار، RAID از طریق نرم افزار مستقر در یک سیستم عامل انجام پیادهسازی میشود.
ابتدا با شناسایی نیازمندیهای خود، میتوانید مشخص کنید که کدام سطح و نوع raid controller مناسبتر است. علاوه بر سطوح RAID خاص که در پیشتر ذکر شد، کنترلکنندههای RAID نیز بر اساس نوع درایو (مانند SATA یا SAS)، تعداد پورتها و درایوهایی که میتواند پشتیبانی کند، معماری و میزان حافظه داخلی طبقهبندی میشوند. به عنوان مثال، یک raid controller ساخته شده برای آرایه SAS در محیط SATA کار نخواهد کرد. علاوه بر این، یک raid controller 1 را نمیتوان به یک raid controller 10 تغییر داد.
در نتیجه در زمان خرید ریدکنترلر دقت داشته باشید که حتما باید با سیستم پیادهسازی شده توسط شما هماهنگی کامل داشته و مشخصات آن با raid controller شما سازگار باشد در غیر این صورت کار نکرده و شما خرید اشتباهی را انجام دادهاید که دیگر قابل تغییر هم نیست.
نیازمندی شبکه هر شرکت به RAID
شرکتهای بزرگ مرکز دادههای بزرگ و اطلاعات مهم شرکت هستند، در نتیجه حفاظت از اطلاعات آنها امری مهم و اجتنابناپذیر است. برای کنترل این حجم بزرگ از اطلاعات که میتواند طعمه خوبی برای افراد سودجو چه در داخل شرکت و چه در خارج از شرکت باشد نیازمند یک سیستم امنیتی حرفهای برای حفاظت و همچنین وجود فردی برای پشتیبانی شبکه های کامپیوتری است.
در جدیدترین استراتژيهای امنیتی که مهندسان ارائه میدهند استفاده از RAID برای شبکه هر شرکت است و به این صورت میتوان همه ارتباطات و اطلاعات را محدود به استفاده افرادی خاص کرد که به غیر از آنها هیچ کس نمیتواند به آنها ورود کند. در نتیجه پیشنهادی که همواره برای مدیران بخش آی تی وجود دارد استفاده از سیستمهای کنترلی رید است که میتوان این موارد را در شبکه یک شرکت هم پیادهسازی کرد تا امنیت کامل اطلاعاتی برقرار شود.