سیپ ترانک یا همان Sip Trunk (اس آی پی که در ایران سیپ گفته میشود) یک لینک ارتباطی بین دو مرکز تلفن میباشد که وقتی از سیپ ترانک مخابرات صحبت می کنیم یعنی یک لینک ارتباطی که میتوان از طریق آن چندین تماس را به صورت همزمان بین سوییچ مخابراتی با سانترال، سرور VOIP یا IP PBX انتقال داد. در حقیقت ترانک sip یک ارتباط پر ظرفیت بین دستگاه سانترال و یا سرور voip مشترک و سوییچ های مخابرات میباشد….
چرا سیپ ترانک؟
اما چرا ترانک sip جایگزین خطوط e1 میشود، دلیل این امر پر شدن ظرفیت سوییچ های مخابراتی برای تخصیص لینک e1 میباشد. ترانک sip از نظر ظرفیت تماس همزمان با همان شرایط 30 کانال همزمان به مشترکین اعطا میشود. یعنی مشترک روی ترانکی که از مخابرات تهیه میکند میتواند 30 تماس همزمان برقرار نماید.
پروتکل sip چیست. پروتکل sip مخفف Session Initiation Protocol به معنی پروتکل برقراری نشست یا شروع جلسات میباشد. این پروتکل به عنوان محبوب ترین پروتکل استاندارد خانواده voip میباشد که اکثر دیوایس های مخابراتی در حوزه voip از این پروتکل پشتیبانی مینمایند. پروتکل sip یک پروتکل سیگنالینگ میباشد که کلیه مسایل مربوط به شروع، برقراری و مدیریت یک تماس را از آغاز تا پایان در بر می گیرد. برای آشنایی بیشتر به تصویر یر توجه نمایید.
در تصویر مشاهده می کنید فرایند درخواست، شروع، برقراری و پایان یک مکالمه که تحت استاندارد پروتکل sip شکل می گیرد. ترانک sip یا همان سیپ ترانک هرچند می تواند روی بستر اینترنت و شبکه به صورت مستقیم در اختیار مشترک قرار گیرد، اما پلت فرم مخابرات به این گونه می باشد که بر اساس قوانین موجود و ارتقای امنیت تماس این امکان را با مودم های مربوطه در اختیار مشترکین قرار میدهد. ترانک sip روی یک ارتباط با ظرفیت بالا میان سوییچ مخابراتی و مرکز تلفن مشترک برقرار میکند که با این قابلیت، امکان برقراری تماس همزمان تا 30 تماس با خطوط شهری میسر میشود، البته روی یک سرشماره ممکن است بیش از یک ترانک sip در اختیار مشترک قرار گیرد تا بتواند با یک سر شماره بیش از 30 تماس همزمان را برقرار نماید.
مودم سیپ ترانک
سیپ ترانک مخابرات به دو صورت روی زوج سیم مسی و فیبر نوری در اختیار مشترک قرار میگیرد. بر روی زوج سیم مسی از مودم های G.SHDSL.BIS که به مودم سیپ ترانک مشهور هستند استفاده میشود. بر روی فیبر از مودم های فیبر نوری استفاده میشود و چون ارتباط شکه ای با مخابرات از طریق فیبر برقرار میشود نیازی به مودم های جی دات بیز نمیباشد.
مراکز تلفن و سانترال ها
ترانک sip روی سانترال های پاناسونیک سری T، NS مانند مرکز تلفن های TDE100 و NS500 و روی کلیه سرور های voip استاندارد مانند نرم افزار استریسک، الستیکس، سیسکو، 3CX و IPPBX های استاندارد مانند Grandstream و Yeastar و Zycoo و غیره قابل پیکربندی میباشد.
با سانترال های قدیمی چه باید کرد؟
روی سانترال های دیجیتال پاناسونیک یا دیگر مراکز تلفنی که خطوط E1 را پشتیبانی میکنند ولی قابلیت SIP Trunk فعال سازی سیپ ترانک را ندارند با استفاده از روتر سیسکو و ماژول E1 میتوان خطوط سیپ ترانک روی این مراکز تلفن مانند TDA پاناسونیک فعال نمود.
مزیت های سیپ ترانک
۱– امکان برقراری ویدئوکنفرانس
۲– جایگزین مناسب FXO و خطوط E1
۳– کیفیت بالاتر
۴– قابلیت جابجایی
۵– قابلیت اختصاص چندکانال به یک شماره را دارد.
۶– محدودیت جغرافیایی برای ارائه سرویس ندارد.
۷– امکان مدیریت ترافیک صوتی ارسالی برروی لینک به دلیل استفاده از بسته های IP
شرایط موردنیاز برای استفاده از ترانک سیپ مخابرات
۱– تجهیزات مرکز تلفن ما (مشتری) باید پروتکل SIP و IP را پشتیبانی کند.
۲– مشتری نیازمند خرید مودم های G.SHDSL Bits میباشد.
۳– استفاده از پنهای باند اینترنتی موردنیاز جهت مکالمه همزمان.
استفاده برای ارتباط دو سوییچ ویپ آشنا با پروتکل SIP
استفاده برای ارتباط خدمات دهندگی ویپ (Provider VoIP) که در این نوع استفاده، شرکتهای خدماتدهنده به مشترکین خود میتوانند خطوط مخابراتی را واگذار نمایند.
واگذاری بصورت SIP Trunk :
- امکان ویدیو کنفرانس مشترکین ویپ داخلی با بیرون
- عدم استفاده از سخت افزار پر هزینه FXO
- کیفیت بالاتر
- در مقایسه با E1 که خطوطی یکطرفه است این خطوط دوطرفه بوده یعنی Outgoing و Incoming دارد، در نتیجه عدم نیاز به خطوط جداگانه برای ورودی و خروجی مساوی است با هزینه کمتر
- نیاز به پرداخت اجاره بابت تماس ورودی ندارد.
- هزینه تماسهای خروجی حداقل ۵۰ درصد کمتر از اپراتورهای دیگر است.
- قابلیت جابجایی دارد.
- قابلیت اختصاص چند کانال به یک شماره
- و …