راه اندازی و پشتیبانی از کامپیوترهای Zero Clients و Thin
Clients
امروزه بیشتر شرکتها، سازمانها و کسب و کارهای بزرگ و کوچک از شبکههای کامپیوتری استفاده میکنند. این شبکهها توسط سرورهای فیزیکی و اختصاصی مدیریت شده و به شکل یکپارچه در اختیار مدیر شبکه و کاربران قرار میگیرند. سرورهای فیزیکی وسایلی مانند کامپیوترها هستند که از لحاظ سخت افزاری و امنیت، قدرت بیشتری نسبت به کامپیوترهای معمولی دارند.
برای ذخیرهسازی دادهها و راه اندازی نرم افزارها و ماشینهای مجازی متنوع، از سرورهای مجازی استفاده میشود که توسط شرکتهای مختلف طراحی و ارائه میگردد. پس از راه اندازی سرورهای مجازی، نیاز است وسایلی در نقطه پایان کار (End point) به کار گرفته شود تا کاربران بتوانند از شبکه استفاده کنند. دستگاههای thin client و zero client چنین امکانی را برای کاربران فراهم کرده و شبکه را برای آنها قابل دسترسی میکنند.
Thin Clients چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
Thin Clientsها کامپیتورهایی کوچک و سبک هستند که برای ایجاد رابطه از راه دور بین کاربر و شبکه به شکل دسک تاپ مجازی طراحی شده و به عنوان جایگزین کامپیوترهای شخصی به کار میروند. در این نوع کامپیوترها بر خلاف فت کلاینتها علی رغم استفاده از کمترین سخت افزار، کارایی بسیار بالایی دارند، به همین دلیل از منظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه هستند.
به دلیل عدم استفاده از قطعههای مکانیکی مانند هارد ذخیرهسازی و فن، نگه داری از آنها آسانتر بوده و هزینههای تعمیرات احتمالی را کاهش میدهد. این مسئله باعث کاهش حجم دستگاه میشود و با کمتر اشغال نمودن فضا، محیط دلنشین تری را در مکانهای اداری پدید میآورد.
این کامپیوترها برای انجام محاسبات به کامپیوترهای دیگر وابسته اند، در حالی فت کلاینتها بدون نیاز به سیستمهای دیگر کارشان را انجام میدهند. به همین دلیل نیازی به نصب آنتی ویروس و فایروال بر روی تین کلاینتها نخواهد بود.
سیستم عامل
تین کلاینتها میتوانند بدون سیستم عامل کار کرده و وابسته به سیستم عامل سرور باشند، اما قابلیت این را دارند که سیستم عاملی بر آنها نصب شود. در بیشتر مواقع از سیستم عامل لینوکس برای این کامپیوترها استفاده میشود، در حالی که تین کاینتها میتوانند میزبان سایر سیستم عاملها از جمله ویندوز و یونیکس باشند.
توان مصرفی
با توجه به نبود اغلب سخت افزارهای معمول در کامپیوترهای شخصی، تین کلاینتها توان مصرفی پایینتری داشته و حرارت بسیار کمتری تولید کرده که برای محیط مناسبتر است و همچنین تاثیر زیان باری روی سایر قطعات دستگاه باقی نمیگذارد.
توان مصرفی حدود ۳۰ واتی آنها در شرکتهایی که نیاز به کامپیوترهای زیادی دارد، باعث صرفه جویی در مصرف انرژی شده و هزینههای مربوط به آن را کاهش میدهد.
اقبال مدیران شبکه
مدیران شبکه کنترل بیشتری بر روی ورودی و خروجی دادهها در تین کلاینتها دارند. همچنین با ذخیره شدن اطلاعات در هاردهای سرور و مرکزی، نگران از دست رفتن دادهها نباید بود. این دو دلیل سبب میشود که مدیران شبکه اقبال زیادی نسبت به این کامپیوترها داشته باشند.
مزایا
• مدیریت و پایش کارکرد کاربران شبکه بدون نیاز به نرمافزار
• تولید حرارت بسیار پایینتر نسبت به کامپیتورهای شخصی
• قیمت ارزانتر نسبت به کامپیوترهای شخصی
• مصرف انرژی حدود یک پنجم یک رایانه شخصی
• هزینه پایین نگه داری نسبت به رایانههای شخصی
• امنیت بالا در برابر کاربران غیرمجاز و سرقت اطلاعات
• عدم نیاز به تعمیر سخت افزاری یا پیکرهبندی هارد
• ابعاد کوچک و عدم اشغال حجم زیادی از فضا
• کارکرد بیصدا به دلیل نداشتن فن
• امکان مدیریت گسترده توسط مدیران شبکه و محدود کردن کاربران
• مدیریت آسان یک سرور فیزیکی و کامپیوتر به جای مدیریت صدها کامپیوتر شخصی
• عدم نیاز به ارتقای تک تک سیستم ها؛ تنها با ارتقا سرور کل تین کلاینتها ارتقا پیدا میکنند.
• توانایی ویروسی نشدن و عدم نیاز به آنتی ویروس و فایروال
برای راه اندازی و پشتیبانی تین کلاینتها به شرکتهای پشتیبانی کامپیوتری نیاز است تا با راه اندازی درست و پشیبانی از خرابیهای احتمالی جلوگیری کند.
Zero Clients چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
Zero Clientsها کامپیوترهایی با ویژگیهای سخت افزاری ضعیفی هستند که برای کار در شبکههای انتقال داده مورد استفاده قرار میگیرند.
این کامپیوترها نیاز به پیکرهبندی و به روزرسانی نداشته و استفاده از آنها راحت است. نحوه برنامه ریزی و رمزگشایی کدهای این کامپیوترها در خود سیستم انجام میشود، به همین دلیل سرعت پردازش در آن بسیار بالا بوده و این ویژگی میزان راندمان دستگاه را افزایش میدهد.
زیرو کلاینتها در برابر ویروس و کرم ها، تا حدود زیادی به ایمن هستند و نیاز به تعمیرات و پشتیبانی کمتری نسبت به رایانههای شخصی دارند. زیرو کلاینتها تنها زمانی به به روزرسانی نیاز دارند که سیستم BIOS آنها میبایست تغییرات اساسی در آنها شکل گیرد.
زیرو کلاینتها قابلیت پردازش نداشته و پردازش این کامپیوترها بر روی سرور اصلی انجام گرفته و دادههای دریافت شده از سرور را نمایش میدهند.
با توجه به قرار نداشتن هارد دیسک در آنها، دادهها در سرور اصلی ذخیره شده و مدیریت اصلی زیرو کلاینتها با مدیر شبکه خواهد بود.
سیستم عامل
بر خلاف تین کلاینتها، بر روی این کامپیوترها باید سیستم عامل نصب شود، چون زیرو کلاینتها با نصب یک Firmware سیستم را به شبکه و سرور اصلی متصل میکند. برخی از آنها برای مجازی سازهای VMware، Citrix و RDP مایکروسافت طراحی شده اند. این نکته را باید در نظر گرفت که امکان تغییر کاربری با بهروزرسانی فریمور زیرو کلاینتها وجود دارد.
برنامههای مورد استفاده کاربر در زیرو کلاینتها و کل دادههای مربوط به آن بر روی سرورهای اصلی قرار دارد و کاربر از این طریق به محیط کاربری خود متصل میشود. در این شرایط کاربر حس استفاده از یک رایانه شخصی را دارد.
پورتهای ورودی و ابعاد
در زیرو کلاینتها پورتهای DVI و Display و HDMI و USB و میکروفون، خروجی صدا و کارت شبکه به کار رفته است. همچنین میتوان از کارت وایرلس نیز در این سیستمها استفاده نمود.
زیرو کلاینتها وزنی کمتر از یک کیلوگرم داشته که چیزی شبیه به شوخی برای یک سیستم کامپیوتر به شمار میرود. عرض آنها ۵ سانتی متر و ارتفاع آنها چیزی در حدود ۱۷ سانتی متر است که حجم بسیار پایینی نسبت به کامپیوترهای شخصی دارد.
مزایا
• راه اندازی، مدیریت و استفاده بسیار راحت
•عدم نیاز زیاد به نگه داری و تعمیرات دورهای
• سرعت پردازش بسیار بالا
• کارکرد بدون صدا
• ابعاد بسیار کوچک
• وزن بسیار کم و حمل آسان
• مصرف برق و انرژی بسیار پایین
• احتمال بسیار پایین سرقت دادهها و نفوذ هکرها
• خطر پایین سرقت سخت افزارهای آن به دلیل نبود اجزای جدا نشدنی
• هزینه بسیار پایین آن در مقایسه با رایانههای شخصی، و تین کلاینتها
معایب
• استفاده بسیار مشکل از برنامههای ارتباطی تحت وب مانند اسکایپ
•عدم پشتیبانی از پروتکلهای ارتباطی
•عدم توانایی اتصال همزمان دو نمایشگر به آنها
•عدم داشتن کارایی در حالت قطع شبکه
•عدم امکان تعمیر در صورت خرابی
با استفاده از شرکتهای معتبر پشتیبانی کامپیوتری میتوان زیرو کلاینتها را به درستی راه اندازی کرده و با پشتبانی مستمر آنها نگران خرابی و توقف فعالیت شبکه و سیستمهای آنها نبود.
تین کلاینتها و زیرو کلاینتها چه تفاوتی با هم دارند؟
عملکرد کلی این دو نوع دستگاه تقریبا شبیه هم است و میتوان از آنها در شبکهها انتقال داده به راحتی استفاده نمود. جدول زیر کلیات این کامپیوترها را را بررسی میکند.
تین کلاینت زیرو کلاینت
پردازشگر دارد دارد
رم بیش از ۱ گیگا بایت ۵۱۲ مگا بایت
هارد ذخیرهسازی دارد ندارد
OS دارد ندارد
Firmware ندارد دارد
شتاب دهنده سخت افزاری دارد دارد
EASE OF MANAGEMENT ندارد دارد
در ادامه تفاوتهای این کامپیوترها را به شکل جزییتر بررسی میکنیم.
تفاوت در نوع اتصال
تین کلاینتها قابلیت اتصال به چند شبکه مجازی به شکل همزمان داردو آنها هم توان مدیریت اتصالها را دارند و هم میتوانند به موقع نرم افزارهای مختلف را به روزرسانی کنند.
اما زیرو کلاینتها تنها امکان اتصال به یک یا دو شبکه مجازی را داشته و به ابزاری برای مدیریت مرکزی نیاز ندارد.
تفاوت در نوع پیکربندی
تین کلاینتها از یک پیکربندی در قالبی مشخص استفاده میکنند که مدیریت و کار کردن با سیستم را آسان میکند و به روزرسانی در آنها کم است.
اما در زیرو کلاینتها پیکربندی بسیار ساده است و به روزرسانی پروتکلها به شکل گاه به گاه انجام میگیرد. کار به روزرسانی در زیروکلاینتها در زمان هایی صورت میپذیرد که کاربر در حال استفاده از سیستم نیست و از این جهت بسیار کارآمد است. پشتیبانی از گرافیک ویدئویی در زیرو کلاینت بسیار عالی بوده و کیفیتی فوق العاده را در اختیار کاربر قرار میدهد.
تفاوت در کارایی
تین کلاینتها این قابلیت را دارند که با اجازه مدیر شبکه، کاربر بتواند از برنامههای کاربردی مانند آفیس و برنامههای گرافیکی، مرورگرها، ادوبی ریدر و نرم افزارهای ایمیل استفاده کند. پس تین کلاینتها در این مقوله انعطاف پذیراند و میتوان برنامههای کاربردی را در آنها تغییر داد.
از طرفی زیرو کلاینتها تنها با نرم افزارهایی که در سرور قرا دارد میتوانند کار کنند. این کامپیوترها از برنامههای با گرافیک بالا به خوبی پشتیبانی کرده و آنها را اجرا میکنند. بنابراین زیرو کلاینتها برای کاربری با محیطهای گرافیکی مناسب هستند.
جمعبندی
تین کلاینتها بیشتر برای محیطهای چند پروتکل مناسب بوده و توانایی وایرلس بالاتری دارند. همچنین از پشتیبانی محیطی بهتری نسبت به زیرو کلاینتها برخوردار هستند.
اما زیرو کلاینتها نیاز به به روزرسانی کمتری دارند و برای کاربری گرافیکی و ویدئویی عالی هستند. از این سیستمها بهتر است در محیطهای CAD استفاده شود.
طبق این گفته ها، سیستمهای تین کلاینت و زیرو کلاینت نیاز به راه اندازی درست، جهت کار کردن در بهترین شرایط را دارند. این نیاز توسط شرکتهای معتبر پشتیبانی کامپیوتر برطرف میشود. با صرف کمترین هزینه و با داشتن کارشناسان خبره و بازدیدهای دوره ای، از ایجاد مشکلات احتمالی در تین کلاینتها و زیرو کلاینتها جلوگیری خواهد شد و سیستم شبکه به کار خود در بهترین حالت ادامه خواهد داد.