دوربینهای مداربسته CCTV یکی از بهترین گزینهها برای ایمنسازی محیط کار یا محل سکونت است. امروزه دوربینها نقش مهمی در زندگی ما ایفا میکنند و با افزایش سطح نظارت، موجب شدهاند که حس امنیت بیشتری را تجربه کنیم. دوربینهای مداربسته یکی از ملزومات همه اماکن تجاری، عمومی، اداری و منازل هستند، اما انتخاب دوربین مناسب برای هر مکان کار سادهای نیست.
اغلب افراد در مورد تفاوت انواع دوربینهای مداربسته اطلاعات کافی ندارند و ممکن است در انتخاب دچار اشتباه شوند و دوربین متناسب با نیاز خود را خریداری نکنند. اگر قصد خرید دوربین مداربسته برای محل کار یا منزل خود را دارید، پیشنهاد میکنیم که قبل از انتخاب حتما ویژگیهای انواع دوربین را بررسی کرده یا با کارشناسان در این زمینه مشورت کنید. در این مقاله ما تفاوت انواع دوربینهای مداربسته را بررسی خواهیم کرد.
دوربین مداربسته CCTV چیست؟
عبارت CCTV مخفف closed-circuit television است که به معنی تلویزیون مداربسته میباشد. دوربینهای مداربسته CCTV سیستم نظارتی مستقلی هستند که امکان مشاهده و کنترل محیط را برای کاربران فراهم میکنند. این دوربینها از طریق کابل کواکسیکال یا UTP به ایستگاه گیرنده یا ضبط کننده ویدئویی دیجیتال متصل هستند و تصاویر را به آن منتقل میکنند.
در این دوربینها از فناوری RF یا فرکانس رادیویی برای نظارت تصویری استفاده میشود و به کاربران این امکان را میدهد که تصاویر را از طریق مونیتور مشاهده کرده و آنها را برای مراجعات بعدی، بایگانی کنند. دوربینهای مداربسته CCTV با دریافت نور و تبدیل آن به سیگنال رادیویی کار میکنند. قسمت اصلی این دوربینها، سنسور CCD است که با تبدیل نور به سیگنال الکتریکی و پردازش و تبدیل این سیگنال به سیگنال ویدئویی عمل میکند.
دوربینهای مداربسته CCTV به صورت آنالوگ یا دیجیتال در بازار موجود هستند. این دوربینها میتوانند سیگنالهای انالوگ یا دیجیتال را به دستگاه ذخیرهسازی مثل رایانه رومیزی یا لپتاپ ارسال کنند. شما میتوانید پس از مشاهده، تمامی تصاویر را روی دستگاه خود ذخیره و بایگانی کنید.
تفاوت دوربینهای مداربسته CCTV با دوربین امنیتی
دوربینهای امنیتی معمولا برای اهداف امنیتی مورد استفاده قرار میگیرند. از این دوربینها برای نظارت بر یک منطقه، فروشگاه، خانه یا بیمارستانها استفاده میشود. معمولا این دوربینها را در اماکن عمومی نصب میکنند تا در صورت وقوع جرم از تصاویر آن بهعنوان مدرک استفاده شود. دوربینهای امنیتی در دو دسته دوبینهای مداربسته و IP طبقهبندی میشوند. این دوربینها در طرحها و ویژگیهای متفاوتی در بازار موجود هستند. در ادامه به تفاوتها مهم دوبینهای مداربسته CCTV و دوربین امنیتی میپردازیم.
- ساختار دوربینهای مداربسته CCTV در مقابل دوربین امنیتی
عبارت سیستم ویدئویی تلویزیون مداربسته یا CCTV به سیستم مستقلی اشاره دارد که در آن سیگنالها فقط از طریق تجهیزات داخل سیستم قابل دسترسی و مشاهده هستند. اما در سیستمهایی که در آنها از تلویزیون معمولی برای پخش تصاویر استفاده میشود، هر کاربر میتواند با تجهیزات گیرنده، به سیگنالها دسترسی داشته باشد.
در دوربینهای امنیتی سیگنالهای صوتی و تصویری به گیرندههای بیسیم منتقل میشوند و کاربران میتوانند از طریق آنها تصاویر را ضبط یا مشاهده کنند. این دوربینها برای نظارت بر امنیت یک منطقه، ساختمان مسکونی، ساختمان تجاری، فروشگاه، اماکن عمومی و بیمارستانها کاربرد دارند.
- تکنولوژی دوربینهای مداربسته CCTV در مقابل دوربین امنیتی
دوربینهای مداربسته CCTV بهصورت مستقیم به گیرندهها مثل مانیتور متصل هستند و تصاویر ویدئویی را مستقیما از دوربین به گیرنده ارسال میکنند. این اتصال بهوسیله کابل کواکسیال انجام میشود، اما میتوان از کابل فیبر نوری یا کابل شبکه نیز استفاده کرد. کل این شبکه از دوربینهای امنیتی یک سیستم مداربسته را تشکیل میدهد که کاربران فقط میتوانند از طریق سیستم به تصاویر آنها دسترسی داشته باشند.
سایر دوربینهای مدرن مثل دوربینهای امنیتی یا نظارتی در واقع سیستمهای مداربسته نیستند. این دوربینها روی شبکه IP یا پروتکل اینترنت کار میکنند که بهواسطه آن، دوربینهای امنیتی از راه دور به محل اصلی متصل میشوند. این دوربینها نیز همانند دوربینهای مداربسته نقش مهمی در نظارت و کنترل یک مکان خاص دارند. بهطور خلاصه در دوربینهای مداربسته CCTV باید دوربینها در مکان نصب شوند اما در دوربینهای امنیتی نیازی به نصب دوربین در مکان خاص نیست.
- ویژگیهای دوربینهای مداربسته CCTV در مقایسه با دوربین امنیتی
برخلاف دوربینهای مداربسته CCTV، دوربینهای امنیتی از طریق یک کابل نصب شده با PoE یا تقویت کننده برق از طریق اترنت، تصاویر ویدئویی را بهصورت جریان دیجیتالی از دادهها به ضبط کننده ویدئویی شبکه یا NVR انتقال میدهند. در این دوربینها به کابل برق نیاز نیست زیرا انرژی لازم را از همین کابل دریافت میکنند.
در این دوربینها، تصاویر به صورت دیجیتال ذخیره میشوند. در دوربینها مداربسته CCTV از مانیتورها برای انتقال تصاویر ویدئویی استفاده میشود و دوربینها باید در مکان خاصی نصب شوند و برای نصب آنها به کابلکشی نیاز است.
- کاربرد دوربینهای مداربسته CCTV در مقایسه با دوربین امنیتی
دوربینهای CCTV تجهیزاتی کارآمد و مقرونبهصرفه هستند که برای نظارت بر امنیت مراکز عمومی و صنعتی کاربرد دارند. از دوربینهای امنیتی برای محدوده وسیعتر مقل بزرگراهها و خیابانها استفاده میشود تا علاوهبر نظارت بر امنیت عمومی، جریان ترافیک نیز بررسی و مدیریت شود. از این دوربینها در اماکن تجاری بزرگ نیز استفاده میشود.
تفاوت دوربینهای مداربسته CCTV با دوربین IP
یکی از مهمترین تفاوتهای دوربینهای CCTV با IP در قیمت آنهاست؛ دوربینهای مداربسته CCTV مقرونبهصرفهتر از دوربینهای IP هستند. سیستم کابلکشی این دوربینها نیز تفاوتهایی با هم دارد. در کابلکشی دوربینهای مداربسته از کابل کواکس یا کابل برق استفاده میشود، در حالیکه در دوربین IP سیستم استاندارد شبکه Cat 5e یا Cat 6به کار میرود. در نتیجه هزینه کابلکشی در این دوربینها ارزانتر است.
دوربینهای IP وضوح تصویر بهتری نسبت به دوربینهای مداربسته دارند و رزولوشن بالای آنها امکان نظارت به منطقه وسیعتری را برای کاربران فراهم میکند. علاوهبراین در این دوربینها امکان زوم دیجیتال نیز وجود دارد. زوم دیجیتال به کاربران این امکان را میدهد که بهصورت دیجیتال روی ویدئوها زنده یا ضبطشده، زوم کرده و تصاویر را با جزئیات بیشتری مشاهده کنند.
دوربینهای مداربسته CCTV آنالوگ هستند و دوربینهای IP تحت شبکه میباشند. این دوربینها تصاویر ویدئویی را به مقصد موردنظر انتقال میدهند. دوربینهای CCTV سیگنال ویدئویی را به فرمتی تبدیل میکنند که در تلویزیون، VCR و DVR قابل مشاهده است. دوربینهای IP سیگنالهای ویدئویی را از طریق شبکه داده یا اینترنت در دستگاهی مانند سرور ذخیره میکنند. به صورت کلی قبل از انتخاب دوربین مداربسته باید حتما مواردی از قبیل کاربرد دوربین، محل نصب دوربین و نیازهای خود را مدنظر قرار دهید و گزینه مناسب را انتخاب کنید.
دوربینهای IP انعطافپذیری بیشتری در نصب و اجرا دارند و میتوانند دادهها را از طریق کابل شبکه، فیبر نوری یا امواج Wi-Fi منتقل کنند. دوربینهای IP بیسیم نیازی به کابلکشی ندارند و به راحتی میتوان آنها را جابهجا کرد. این دوربینها دارای سیستم تنظیم هشدار و ایمیل هستند.
در دوربینهای IP، اطلاعات با آدرس IP خاصی منتقل میشود و قابل رمزگذاری است، بنابراین فقط کاربران خاص میتوانند به آنها دسترسی داشته باشند. به همین دلیلی دوربینهای IP امینیت بیشتری نسبت به دوربینهای CCTV دارند. دوربینهای مداربسته CCTV با پهنای باند کم نیز میتوانند تصاویر را منتقل کنند و نصب و راهاندازی آنها آسانتر از سایر دوربینهای مداربسته است. علاوهبراین دوربینهای CCTV به فضای زیادی برای نصب نیاز ندارند.
در دوربینهای IP میتوان صوت، تصویر و برق را با استفاده از یک کابل ارسال کرد و به کابلکشی مجزا نیاز نیست. این دوربینهای قیمت بالاتری نسبت به دوربینهای CCTV دارند و نصب و راهاندازی آنها آسان نیست. بهعلاوه دوربینهای IP فضای زیادی برای نسبت احتیاج دارند.
نتیجهگیری
در اغلب موارد دوربینهای مداربسته CCTV و دوربینهای امنیتی، معادل یکدیگر بهکار میروند. اما این دوربینها در ساختار، روش نصب و راهاندازی، عملکرد، انتقال دادهها و کاربرد با هم متفاوت هستند. در واقع هدف از نصب و راهاندازی دوربین مداربسته نظارت بر امنیت یه منطقه است و کاربران باید با توجه به نیاز خود برای نصب آنها اقدام کنند.
بهطورکلی میتوان گفت که دوربینهای CCTV قیمت پایینتر و عملکرد خوبی دارند و معمولا از آنها برای نظارت بر امنیت مکانهای کوچک مثل ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری استفاده میشود. دوربینهای IP و امنیتی گزینههای مناسبی برای نظارت بر مکانهای عمومی، خیابانها و بزرگراهها هستند، زیرا تصاویری با کیفیت بالا و جزئیات بیشتر در اختیار کاربران قرار میدهند.
بهتر است قبل از انتخاب دوربین حتما با کارشناسان خبره در این زمینه مشورت کنید تا با توجه به بودجه، کاربرد، فضای نصب و نیاز ساختمان، راهنماییهای لازم را در اختیار شما قرار دهند.