برای اینکه بتوانیم پارامترهای تست فلوک در گزارش را تحلیل کنیم ابتدا بهتر است بدانیم تست فلوک چیست و استانداردهای تست شبکه را نیز بشناسیم و با انواع تستر شبکه آشنا شویم.
بعد از شناخت پارامترهای تست فلوک در این مقاله میتوانیم به راحتی یک گزارش تست فلوک را تحلیل کنیم.
نکته: قبل از شروع توضیحات در خصوص پارامترهای تست فلوک بهتر است بدانیم کابلهای مسی زوجی با طی کردن مراحل مختلف تست فلوک با در نظر گرفتن استاندارد های TIA/ISO گواهی استاندارد دریافت می کنند.
پارامتر های تست فلوک
تست فلوک توسط دستگاههای آنالیز حرفه ای شبکه به نام تستر شبکه انجام میگیرد که در نهایت با توجه به استانداردهایی که تعیین شده است Pass یا Fail میشود.
تستر شبکه: در بازار شبکه تولید کنندگان ابزارآلات تست بسیار زیاد هستند که با در نظر گرفتن کیفیت و تنوع محصولات تولیدی میتوان به دو تولید کننده معروف دستگاههای تست فلوک اشاره کرد:
- Fluke Networks
- DTX Series
Needs of Certification
پیمانکاران پروژه معمولا با در دست داشتن تاییدیه گواهی کابل و برگه گزارش تست فلوک اقدام به خرید کابل شبکه برای کارفرما می کنند، تا کارفرما با در نظر گرفتن گزارش تست فلوک کابل شبکه مطمئن شود که کابل توانایی پشتیبانی از VOIP – POE – 10G – 40G – 100G را دارد.
تست فلوک کابل شبکه در حضور کارفرما نیز انجام میگیرد تا از کیفیت تجهیزات تهیه شده مطمئن شوند.
روش عملکرد تست فلوک شبکه
ابتدا باید نوع کابل شبکه که Cat5, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat8 میباشد مشخص شود. سپس انواع تست فلوک که تست فلوک پرمننت یا تست فلوک چنل میباشد مشخص شود و بعد از آن به سراغ انجام تست رفته و گزارش پایانی دریافت شود.
تحلیل تست فلوک
در ادامه با انواع پارامترهای تست فلوک آشنا میشویم.
پارامتر Wire Map
کاربرد این پارامتر در تست فلوک برای فهمیدن اشکالات فیزیکی کابل است تا بتوانید با دیدن این پارامتر آنها را رفع کنید. این موارد می توانند شامل؛ نصب صحیح سوکتهای سر و ته کابل، اتصال کوتاه بین دو یا چند رشته کابل، قطعی یک یا چند رشته کابل و چیدمان صحیح رشتهها باشد. هرگونه اتصال کوتاه بین 2 یا چند رشته کابل، قطعی 1 یا چند رشته، چیدمان صحیح رشتهها و غیره.
پارامتر Propagation Delay
مدت زمان ارسال سیگنال از یک سمت و دریافت آن در سمت دیگر کابل شبکه عددی میشود براساس ،Picosecond Nanosecond ،Millisecond.
پارامتر Delay Skew
عددی که از ارسال سیگنال در Propagation Delay نمایش داده میشود بین سریعترین و کندترین زوج در Delay Skew نمایش داده خواهد شد که معمولا بین 25 تا 30 نانو ثانیه در 100 متر کابل میباشد.
پارامتر Cable Length
این پارامتر برای محاسبه ونمایش طول کابل شبکه میباشد که باید در تست فلوک طول کابل شبکه بیشتر از 90 متر باشد.
پارامتر Insertion Loss
میزان افت سیگنال در انتهای یک خط نسبت به سیگنال اولیه ای که بر روی خط ایجاد شده در این پارامتر نمایش داده میشود. این افت توسط مقاومت الکتریکی کابل مسی ایجاد میشود و یا افت انرژی توسط عایقهای روی کابل یا میزان امپدانس ایجاد شده توسط کانکتورها میباشد.
این پارامتر مقدار با زیاد شدن طول و فرکانس کابل افزایش مییابد.
پارامتر Return Loss
این پارامتر بیانگر سیگنال برگشتی میباشد. سیگنال برگشتی مقداری است که با اختلاف امپدانس کابل یا کانکتور بوجود میآید که معمولا در پی آن کشیدگی بیش از حد کابل یا معیوب بودن کانکتور یا کیستون شبکه پدید میآید.
این پارامتر همچنین بیانگر خلوص مس به کار رفته در کابل و کیفیت کابل شبکه نیز میباشد، که این پارامترها در رده اول اولویتهای گزارش تست فلوک قرار میگیرد.
پارامتر (Next , Near End-Cross Talk )
انتشار سیگنال یک زوج برروی سیگنال برگشتی از زوج دیگر یک عدد خروجی میشود که در پارامتر Next نمایش داده میشود. این پارامتر تاثیر مستقیم بر اتصالات ابتدایی و انتهایی کابل دارد و ارتباط مستقیمی با پارامتر Return Loss دارد که در بالابردن کیفیت این پارامتر نقش مستقیمی دارد.
پارامتر ( PS NEXT , Power Sum NEXT)
جمع مقدارNEXT سه زوج بر روی زوج دیگر را PSNEXT میگویند.
پارامتر (ELFEXT, The Equal-Level Far-End Crosstalk)
این پارامتر بسیار شبیه پارامتر NEXT میباشد، با این تفاوت که این عمل در سمت گیرنده و انتهای کابل شبکه اتفاق میافتد.
پارامتر ( PS ELFEXT , Power Sum ELFEXT)
جمع مقدار FEXT 3زوج بر روی زوج دیگر را PSELFEXT گویند.
پارامتر (ACR , Attenuation-to-Crosstalk ratio)
تفاوت بین افت سیگنال و NEXT که خروجی عددی برحسب dB سنجیده میشود و مشخص کننده میزان قدرت افت سیگنال نسبت به Crosstalk انتهای خط میباشد.
در حالت معمول میزان ACR باید در حدود 7dB باشد تا بتوانیم یک کارآیی خوب از کابل داشته باشیم. در بعضی مواقع لازم است از کابل های STP به جای UTP استفاده کنیم تا میزان ACR را بالا ببریم.
پارامتر (PSACR, Power Sum ACR)
همانند ACR میباشد با این تفاوت که ازPSNEXT برای تست استفاده میشود.
پارامتر ( DC Loop Resistance )
میزان مقاومت برروی یک زوج را که در انتهای کابل شبکه بصورت Loop درآمده باشد و معمولا تحت تاثیر امپدانس قرار میگیرد، این پارامتر معمولا تاثیر کمتری نسبت به Insertion Lose دارد اما در مواقع خاصی برای مثال هنگامی که از Poe استفاده میکنیم نقش بسزایی را بازی میکند.
تمامی مواردی که در این مقاله بیان شد به جهت آشنایی بیشتر شما با انواع پارامترهای تست فلوک و راحتی تحلیل گزارش تست توسط خود شما میباشد.
کارشناسان شرکت ویرا شبکه کاسپین آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در رابطه با تست فلوک و انواع پارامترهای تست فلوک هستند.
ویرا شبکه کاسپین جهت انجام تست انواع کابل های شبکه با دستگاه تست فلوک آماده انجام تست های مورد نیاز شما می باشد.