راهاندازی شبکههای کامپیوتری بخش اجتناب ناپذیری در حوزه فناوری اطلاعات محسوب میشوند، مهمترین موضوعی که در شبکه و آی تی میتوان به آن پرداخت امنیت شبکه (Network security) است. در این مقاله به ماهیت امنیت شبکه و اهمیت آن و این سوال اساسی که امنیت شبکه چیست خواهیم پرداخت.
امنیت شبکه چیست؟
منظور از امنیت شبکه مجموعهای از تنظیمات و قوانین است که با هدف جلوگیری از مشکلات امنیتی در هر شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. چنین قوانین و تنظیماتی عموماً در غالب سرویسهای نرمافزاری و سختافزاری به کار گرفته میشوند و شبکه را در مقابل هر گونه نفوذ یا سرقت اطلاعاتی و دسترسیهای غیر مجاز محافظت میکنند.
بنابراین توجه به امنیت شبکه به ویژه در مورد سازمانهای حساس و شرکتهایی که دادههای بسیاری دارند از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر شبکه در معرض تهدیدات مختلفی وجود دارد که پروتکلهای محافظتی بسیاری نیز برای هریک از آنها وجود دارد، بنابراین شناخت فاکتورهای خطر یک شبکه میتواند نقش مهمی در انتخاب بهترین روشهای پیادهسازی امنیت شبکه خواهد داشت.
چه مواردی امنیت شبکه را تهدید میکند ؟
دانستن پاسخ سوال امنیت شبکه چیست کافی نیست همانطور که اشاره کردیم مواردی که امنیت شبکه را به خطر میاندازند متفاوت هستند. هر شبکهای به یکی از این موارد آلوده شود دچار صدمات و آسیبهای جبران ناپذیری خواهد شد.
در ادامه با رایجترین خطراتی که امنیت شبکه را تهدید میکنند آشنا میشوید.
ویروسها
ویروسها عموماً توسط برنامههای دانلود شده وارد یک شبکه میشوند، این ویروسها به کمک کد مخصوصی که دارند در شبکه تکثیر شده و همه برنامهها را مختل میکنند. با گستردهتر شدن ویروس همه رایانههای موجود در شبکه آلوده شده و شبکه را نابود میکند.
نرمافزارهای جاسوسی
در واقع این نرمافزارها نیز نوعی ویروس هستند، چنین نرمافزارهایی میتوانند اطلاعات کامپیوتری یک شبکه را بدون اطلاع جمعآوری کرده و از آنها سوء استفاده کنند. در چنین شرایطی حتی ممکن است اطلاعات در اختیار شخص ثالثی قرار گیرد و باعث خسارت دیدن سازمان گردد.
کرمها
کرمها در یک شبکه باعث اشغال شدن پهنای باند میشوند و کارایی کامپیوترها را در پردازش اطلاعات و سرعت شبکه کاهش میدهند. کرمها نوعی بدافزار مستقل محسوب میشوند و این امکان را دارند که جدا از فایلهای دیگر تکثیر شده و شبکه را مختل کنند.
تروجانها
یکی دیگر از مخربهای امنیت شبکه تروجانها هستند. معمولاً تروجانها توسط کاربران و به عنوان یک برنامه کاربردی روی کامپیوتر نصب میشوند. در واقع کاربر هیچ اطلاعی از آلوده بودن برنامه ندارد. تروجانها باعث فعال شدن ویروسهای دیگری روی شبکه میشوند که در نهایت منحر به سرقت اطلاعات و دادهها میگردد.
راهکارهای امنیت شبکه
در ادامه پاسخ به سوال امنیت شبکه چیست باید بدانید آشنایی با تهدیدات موجود به خوبی بیانگر اهمیت امنیت برای یک شبکه است. حال که با این تهدیدات آشنا شدید نوبت به راهکارهایی می رسد که با استفاده از آنها میتوانید شبکه خود را به خوبی در مقابل تهدیدات ناشی از عوامل مخرب محافظت کنید. این راهکارها عبارتند از:
کنترل دسترسیها
مهمترین نکته در ایجاد امنیت شبکه، کنترل دسترسیها است. این که چه افرادی به شبکه و اطلاعات آن دسترسی داشته باشند تعیینکننده سطح ایمنی شبکه است. در چنین مواردی باید دسترسی عموم افراد به شبکه محدود شده و تنها تعداد مشخصی از کاربران اجازه ورود به شبکه را داشته باشند. بهتر است که برای ایجاد امنیت بیشتر پورتها و سرویسهای بدون استفاده در شبکه را نیز غیر فعال کنید.
دیواره آتش (Fire wall)
فایروال یکی از بهترین ابزارها برای تأمین امنیت شبکه محسوب میشود. در واقع دیواره آتش یک دستگاه امنیتی قوی است که با کمک آن میتوان ترافیک ورودی و خروجی شبکه را زیر نظر داشت و با توجه به قوانین امنیتی تعریف شده، به یک ترافیک اجازه ورود داده یا از ورود آن جلوگیری کرد. استفاده از دیواره آتش به صورت سختافزاری، نرمافزاری و یا ترکیبی از هر دو امکانپذیر است.
آنتی ویروسها
یکی از مهمترین کارهایی که برای تأمین امنیت شبکه باید انجام دهید استفاده از آنتی ویروسهای قوی و ضد بدافزارها است. چنین محصولاتی به شکلی طراحی شدهاند که به راحتی مشکلات امنیتی و باگهای شبکه را شناسایی کرده و آنها را با راه حلهای متنوع برطرف میکنند. استفاده از آنتی ویروس، تهدیدات ناشی از ویروسها، کرمها، تروجانها و بدافزارها را خنثی میکند و سطح ایمنی شبکه را بالا میبرد.
امنیت نرمافزار
همانطور که در معرفی تهدیدات شبکه متوجه شدید بسیاری از ویروسها و بدافزارها در نتیجه استفاده از نرمافزارها به شبکه راه پیدا میکنند. بنابراین مهم است از نرمافزارهایی استفاده کنید که مطمئن هستید به لحاظ امنیتی مشکلی ندارند و همه اصول و استانداردهای امنیتی در طراحی آنها رعایت شده است.
امنیت ایمیل
ایمیلها یک راه ارتباطی مناسب برای نفوذ پیدا کردن به یک شبکه هستند. هکرها معمولاً از طریق ایمیلهای آلوده به شبکه دسترسی پیدا میکنند، امکان ارسال بدافزار و ویروس و همچنین فیشینگ از طریق ایمیل وجود دارد بنابراین باید در امنیت و پاک بودن ایمیلها نهایت دقت را داشته باشید. بهتر است که ایمیلهای ناشناخته یا دارای فایلهای مشکوک را باز نکنید.
انواع پروتکل امنیت شبکه
پروتکلهای امنیت شبکه انواع مختلفی دارند که عبارتند از:
پروتکل IPSec: چنین پروتکلی با انجام احراز هویت دادهها، حریم خصوصی بین دو نهاد و یکپارچگی شبکه میتواند نقش مؤثری در امنیت شبکه داشته باشد.
پروتکل HTTPS: وظیفه انتقال دادهها در شبکه بر عهده این پروتکل است به این معنی که وقتی شما آدرس وبسایت موردنظر را در نوار مرورگر وارد میکنید، این پروتکل درخواست شما را به سرور وب موردنظر ارسال میکند تا صفحه موردنظر برای شما باز شود. در واقع این پروتکل وظیفه ایجاد شرایط انتقال ایمن را بر عهده دارد. سایتهایی که از این پروتکل استفاده میکنند در مرورگر با علامت یک قفل بسته مشخص میشوند.
پروتکل SSL: پروتکل SSL در زمان کدگذاری اطلاعات در بستر وب استفاده میشود. در واقع این پروتکل وظیفه ایجاد لایه امنیتی بین مرورگر و وب را دارا است و کمک میکند دادههای کاربران حفظ شود و به سرقت نرود.
پروتکل SSH: این پروتکل امنیتی برای شبکه رمزنگاری شده مورد استفاده قرار میگیرد و به خط فرمان اجازه میدهد از راه دور به سیستم وارد شده و وظایف مختلف خود را انجام دهند.
جمعبندی
یکی از مهمترین مواردی که در راهاندازی یک شبکه باید به آن توجه کرد امنیت شبکه است. امنیت شبکه باید هم از نظر سختافزاری و هم از نظر نرمافزاری قابل تأمین باشد. هرچه امنیت یک شبکه پایینتر باشد امکان سرقت اطلاعات یا نفوذ به آن شبکه نیز بیشتر خواهد بود.
بهترین روش برای تأمین امنیت یک شبکه استفاده از خدمات پشتیبانی شبکه است. در چنین شرایطی همه موارد با دقت بالا رصد شده و با توجه به دانش و تجربه کارشناسان پشتیبانی بهترین روشهای تأمین امنیت برای یک شبکه مورد استفاده قرار میگیرند.
جهت مشاهده پیج اینستاگرام ویرا شبکه کاسپین کلیک کنید