در صنعت پشتیبانی شبکه و سختافزارهای مربوط به آن، هر روز شاهد رشد و توسعه قابلیتها هستیم. این قابلیتها به زیرساختهای کابلکشی مناسب نیاز دارند تا قابلیت انتقال صحیح دادهها و پشتیبانی از آنها را داشته باشند. یکی از تستهای استاندارد که اطلاعات بسیار گستردهای را در مورد عملکرد سختافزارها و وضعیت کابلهای شبکه در اختیار ما قرار میدهد تست فلوک است.
نتایج حاصل از تست فلوک به صورت یک گزارش ارائه میشود و نکته بسیار مهم این است که برای خواندن گزارش تست فلوک دستورالعمل مشخصی وجود دارد. در این مطلب، به آموزش خواندن گزارش تست فلوک و معرفی پارامترهای موجود در آن میپردازیم.
معرفی انواع تست فلوک
تست فلوک در حقیقت یکی از انواع تستهای صنعتی است که برای تحلیل و آزمایش پیوندهای فیزیکی در کابلهای اترنت استفاده شده و از این طریق اطلاعات بسیار مفیدی را فراهم میکند که به آن گزارش تست فلوک میگویند. این گزارش نشانگر این است که کابلهای تست شده از استاندارد مورد نظر برخوردار هستند یا خیر و در صورت وجود هر نوع مشکل، اطلاعات بسیار مفیدی را راجع به آن در اختیار ما قرار میدهند.
استفاده از تست فلوک و اطمینانی که از نتایج آن حاصل میشود، میتواند عملکرد کابلهای شبکه را تا 33 درصد بهبود بخشد. این آزمایش سطحی از اطمینان را در کابل های شبکه به وجود می آورد که عملکرد کابل ها را تا 33 درصد افزایش میدهد. برای انجام تستهای فلوک، پچ کوردها یا chanell لینکها، یا permanet لینکها توسط مصرفکننده نهایی انتخاب و تنظیم میشوند .هر یک از این موارد برای کاربردهای متفاوتی انجام میشود که در ادامه هر یک را به طور جداگانه معرفی میکنیم.
تست فلوک در کابل های شبکه
یکی از موارد کاربرد تست فلوک و استفاده از گزارش تست فلوک در کابلهای اترنت یا کابلهای شبکه است. این کابلها که نقش بسیار مهمی در توسعه زیرساختهای شبکه سازمانها دارند، در بعضی موارد با استانداردهای TIA یا ISO تطابق ندارند و همین موضوع منجر به بروز مشکل در شبکه و برنامههای مهم آن میشود. برای اطمینان از عملکرد کابلهای شبکه، این کابلها باید به کمک تست فلوک آزمایش شوند تا انطباق آنها با استاندارهای TIA یا ISO مشخص شود.
تست پچ کورد در فلوک
تست پچ کورد یک روش اندازهگیری برای عملکرد پچ کوردها در شبکه است و انجام این آزمایش، حتی برای شبکههایی که از نظر عملکردی در سطح مطلوبی هستند نیز، ضروری است. دلیل این موضوع این است که کابلهای پچ شبکه که از این تست عبور میکنند معمولا از کارایی بهتری برخوردار هستند و گزینه مناسبتری برای قرارگیری در مراکز داده یا دیتا سنترها به شمار میروند.
این کابلهای پچ شبکه دارای سطح بالایی از دوام و امنیت میباشند زیرا توانایی جلوگیری از تلفات و مشکلات دادهها را دارند. برای انجام این آزمایش در پچ کوردها، سیم بین دو قطعه فلزی آزمایشگر قرار گرفته و تست انجام میشود. پچ کوردهایی با طول بیش از 10 متر نمیتوانند به طور کامل در این تیترها قرار بگیرند و آزمایش آنها باید به روش خاصی انجام شود. بر همین اساس است که آزمایش پچ کوردها بیشتر برای تایید آنها بین رکهای مجاور در دیتا سنترها انجام میشود.
تست chanell در فلوک
در هر شبکه، کابلها راه ارتباط میان دو دستگاه هستند. انجام تست کابلهای چنل به وسیله کابلهای اترنت یا فله امکانپذیر است. استاندارد های TIA وISO کابل چنل را به عنوان یکی ازتجهیزات فعال در شبکه که سایر وسایل با آن مرتبط هستند، تعریف میکند. طبق استاندارد جهانی، طول کلی کابلها نباید بیش از صد متر باشد.
به طور کلی، استانداردهای مورد بررسی در چنل تستها از پچ کوردها کمتر هستند. بر همین اساس، کابلهای شبکهای که در تست پچ کوردها استفاده میشوند، دیگر در تست چنل قابل استفاده نیستند.
تست permanet در فلوک
واژه Permanet در زبان انگلیسی به معنای دائمی یا ثابت است و این تست، همانطور که از نامش پیداست، مربوط به بخشهایی از شبکه است که به طور همیشگی در جای خود باقی میمانند . مثالی از این موارد پچ پنل و کابلهای لن و خروجی هستند. آزمایش permanet برای کابل های دوتایی یا فلهای انجام می شود.
در این تست فلوک باید سیمهای استفاده شده در تجهیزات را نادیده گرفت زیرا هدف اندازهگیری بخشهای ثابت است پس سایر قسمتها باید حذف شوند .معمولا طول پچ پنلهای متصل به هم یا پچ پنلهای متصل به خروجی شبکه در حالت ماکزیمم به 90 متر میرسد و بیشتر از آن نمیشود .
گزارش تست فلوک چیست و چطور خوانده میشود ؟
پس از آن که بعضی از اجزای نصب شده در شبکه تست شدند، کافی است تستر فلوک را بررسی کنید تا متوجه شوید که آیا لینک از آن عبور میکند یا خیر. پارامترهای مختلف، موارد مختلفی را درگزارش تست فلوک نشان میدهند که آگاهی از آنها برای خواندن گزارش فلوک ضروری است. در ادامه به معرفی این پارامترهای میپردازیم.
انواع پارامترها در گزارش تست فلوک
پارامترهای موجود در گزارش تست فلوک به شرح زیرند:
- Next: زمانی رخ میدهد که تفاوت دامنه در انتهای کابل و روی سایر جفت سیمها، در دسیبل صورت گیرد و یکی از سیگنالها منتقل شده دارای دو دامنه باشد.
- Ps Next: زمانی رخ میدهد که تفاوت دامنه در انتهای کابل بین سیگنال تست و خط تقابل صورت گیرد.
- Acr-f: نشان دهنده ضعیف بودن سیگنال در انتهای کابل (محاسبه میزان دامنه از دسترفته در دسیبل با استفاده از تفاضل TEXT از سیگنال مزاحم)
- Ps ACR-N: محاسبه سیگنال از دسترفته در دسیبل با استفاده از تفاضل سیگنال کابل مزاحم از PS TEXT
- RL: برگرداندن سیگنالهای از دسترفته (تفاوت دامنه بین قدرت سیگنالهای منتقل شده و قدرت سیگنالهای منعکس شده)
- Cable ID: شناسهای برای نامیدن یا شناسایی قطعه کابل در حین تست، که توسط کاربر تعیین میشود. از روی این شناسه میتوان متوجه شد که تست مربوط به کدام قطعه کابل بوده است.
- Date/Time: تاریخ و ساعتی که تست در آن انجام شده است.
- Headroom: یک پارامتر کلی برای بررسی کیفیت کابل. این پارامتر فاصله بین محدوده استاندارد و نتیجه تست کابل با واحد دسیبل است و به طور کلی هرچقدر مقدار آن بیشتر باشد، لینک بهتری داریم.
- Test Limit: محدوده مجازی که مبنای مقایسه پارامترهای کابل قرار میگیرد.
- Cable Type: نشانگر نوع کابلی (UTP,FTP,SFTP) است که به منظور انجام تست توسط اپراتور وارد میشود.
- Calibration Date: نشان دهنده تاریخ کالیبراسیون دستگاه است.
- Operator: نمایانگر نام کاربر
- Software Version: نسخه نرم افزار دستگاه
- Limit Version: نشان دهنده محدوده نسخه
- NVP: مخفف Nominal Velocity of Propagation که بیانگر نسبت سرعت انتشار سیگنال در کابل به سرعت انتشار نور است و به دو صورت ۰٫۷۲c یا ۷۲% نمایش داده میشود. کلیه کابلهای شبکه استاندارد دارای NVP بین ۰٫۶c و ۰٫۹c هستند.
- Model: مدل دستگاه فلوک
- Main S/N: شماره سریال دستگاه اصلی
- Remote S/N: شماره سریال دستگاه ریموت که به سر دیگر کابل وصل می شود.
- Main Adapter: مدل آداپتور سمت دستگاه اصلی
- Remote Adapter: مدل آداپتور سمت دستگاه فرعی (آداپتورهای متناسب به نوع تست به دستگاه وصل میشوند. اتصال از یک سمت به دستگاه و سمت دیگر به کابل است).
تحلیل پارامترهای گزارش تست فلوک
در گزارش تست فلوک، محدوده و واحد اندازه گیری پارامترها در ستون سمت چپ آنها ذکر شده است. مقادیر مربوط به پارامترها در ستون سمت راست آنها و در داخل [] ذکر شده است. برای تحلیل پارامترهای گزارش تست فلوک، باید نکات زیر را بدانید:
Length
Lengthیکی از پارامترهای تست فلوک میباشد که بیان میکند طول کابل بر حسب فوت باید محدود به ۲۹۵ فوت بوده، محدودهای بالغ بر ۹۵ متر مقابل این خط طول زوج ۷ و ۸ را اندازه گیری کرده و مقدار ۲۸۷ رانشان می دهد. مقدار اندازهگیری شده حدودی است چون بر اساس تاخیر سیگنال الکتریکی محاسبه شده است.
از این نکته مشخص میشود که طول کابل بیش از ۹۵ متر در گزارش تست فلوک مورد تایید نیست. و کابلی که طول آن بیش از این مقدار باشد، حتی اگر هیچ مشکل دیگری نداشته باشد، تست فلوک را پاس نخواهد کرد. امکان تنظیم دستگاه فلوک به نحوی که به جای فوت مقادیر طول را بر حسب متر نمایش دهد، نیز وجود دارد.
Propagation Delay
تاخیر در انتشار از دیگر پارامترهای موجود در گزارش تست فلوک است و در واقع مدت زمانی است که طول میکشد تا یک سیگنال از یک سر سیم به انتهای آن انتقال یابد. واحد این پارامتر نانو ثانیه است.
Delay Skew
از دیگر پارامترهای موجود در گزارش تست فلوک میباشد و نمایانگر اختلاف زمان انتظار سیگنال در سریعترین زوج سیم با کندترین زوج سیم است. از آن جا که امکان دارد خلوص در تمام زوج سیمها یکسان نباشد، یا شرکت تولیدکننده کابل شبکه از موارد مختلفی در ساخت زوج سیمها استفاده کند، انجام این تست ضروری است.
اهمیت این گزارش تست فلوک و انجام آن بیشتر مربوط به شبکههایی است که قصد دارند استاندارد گیگابیت اترنت را اجرا کنند زیرا این شبکهها از هر چهار زوج سیم برای ارسال دیتا استفاده میکنند. در حالت کلی، مقدارDelay Skew نباید در یک کابل شبکه صد متری، از ۵۰ نانو ثانیه بیشتر باشد .
Resistance
پارامتر رزیستنس در گزارش تست فلوک نشان دهنده میزان مقاومت کابل است و مقدار آن با طول کابل مورد نظر رابطه مستقیم دارد. هدف از انجام این تست، اطمینان از این موضوع است که در اثر اتصالات نادرست، مقاومت بیش از مقدار مجاز در کابل شبکه ایجاد نشود. به هر میزان که مقدار مس کابل بیشتر شود عدد نمایش داده شده در گزارش تست فلوک کمتر شده و هر چه خلوص کابل کمتر باشد، مقاومت افزایش خواهد یافت.
Insertion Loos
یکی از پارامترهای گزارش تست فلوک است که به بررسی میزان کاهش انرژی سیگنال در سمت گیرنده میپردازد. از آن جا که هر سیگنالی که در کابل ارسال میشود دارای یک انرژی است و هرچه در طول کابل پیش برود از میزان انرژی آن کاسته میشود، به کمک این پارامتر، میزان کاهش انرژی آن قابل بررسی است .
گذشته از پارامترهای نامبرده، گزارش تست فلوک در نمایش حاشیهها و موارد مهم، چه برای واحد اصلی تست و چه برای واحدهای از راه دور هوشمند، به شکل نامناسبی عمل میکند. بخش نگرانکننده در این رابطه این است که در برخی موارد تشخیص مرز بین موارد مهم و موارد غیر ضروری کار آسانی نیست. به هر میزان که مقادیر نمایش داده شده توسط دستگاه تست فلوک بزرگتر باشند، بیانگر این است که مقادیر و پارامترهای ذکر شده در آزمون بهتر بودهاند.
جمع بندی
در این مطلب به آموزش پارامترهای موجود در گزارش تست فلوک پرداختیم و با نحوه خواندن این گزارش آشنا شدیم. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید با شمارههای موجود در وبسایت ما تماس گرفته، و پاسخ خود را از کارشناسان ما دریافت کنید.